Sovětský úředník, soustředěný a bez emocí. Co čeští politici říkají o Putinovi s Lavrovem?

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr zahraničí Sergej Lavrov

Karel Kovanda odsuzuje útok na porodnici

Jak čeští diplomaté a politici vzpomínají na setkání s ruskými protějšky prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem zahraničí Sergejev Lavorvem? Nejčastěji je popisují jako soustředěné muže a typické úředníky. Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si například myslí, že ho Putin ani neposlouchal. A něco podobného naznačil i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

Forejt: Putin neprojevuje emoce

Podle bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta je Putin nesmírně těžce čitelný člověk, což je ale pochopitelné, protože nenechává lidi nahlédnout dovnitř svého zákulisí. „Chová se stejně na veřejnosti i za zavřenými dveřmi. Prakticky neprojevuje emoce,“ poznamenal Forejt ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zaorálek: Putin vám nutil svůj postoj

Někdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se tehdy s Putinem setkal také, k jejich schůzce poznamenal, že měl pocit, že ho ruský prezident moc neposlouchal. „Jako by ho moc nezajímalo, co mu říkáte, a nutil vám svůj postoj,“ zavzpomínal.

Svoboda popisuje chování Paroubka

Exministr zahraničí Cyril Svoboda zažil při setkání s Putinem situaci, kdy si ruská hlava státu stěžovala tehdejšímu premiérovi Jiřímu Paroubkovi na jeho postoj k Ukrajině. Svoboda tehdy totiž podporoval směřování země do svobodného světa. „Na můj dojem to premiér Paroubek v zásadě přijal, místo toho, aby se postavil a řekl: ,Prosím vás, to je postoj celé České republiky.‘ Ale možná to bylo proto, aby se nezkazila atmosféra,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Klaus: Putin byl totálně soustředěný

Do Prahy přiletěl Vladimir Putin v březnu roku 2006. Nejprve ho na Pražském hradě přivítal tehdejší prezident republiky Václav Klaus. „Se spoustou světových politiků jsem se znal do té míry, že se ptali, co synové a co manželka. A já se ptal jich. To by ale Putina nikdy v životě nenapadlo. Byl totálně soustředěný,“ vzpomíná exprezident na setkání se svým tehdejším ruským protějškem.

Jindrák: Putin je úředník se sovětským způsobem

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák měl možnost se s Putinem setkat třikrát. „Dvakrát takhle blízko, jak sedíme spolu, paní Tománková. Je to člověk, který velmi chladně kalkuluje a každé ráno rozhoduje procesy,“ řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Naposledy se potkali v 2018 v Soči. „Během tří týdnů jsem měl možnost potkat tři světové státníky. První byl čínský prezident, druhý Putin a třetí Donald Trump. Putin mi přišel jako největší úředník, měl papírky a jel typickým sovětským způsobem. Měl všechny odpovědi nachystané. Minimálně vizuálně se ale změnil, ale to může být izolací. Dva týdny před útokem k němu pustili jen generály, neměl ani kontakt s Lavrovem a dalšími diplomaty,“ dodal Jindrák.

Babiš: Putin se netvářil nadšeně

Na setkání s ruským prezidentem zavzpomínal v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS také bývalý premiér Andrej Babiš. „Byl jsem na obědě světových státníků, kde byl Trump, Putin, Macron, Merkelová. Seděli jsme jinde, v podstatě jsem se jen představil a řekl, jak se jmenuju. Ale pan Putin se netvářil nadšeně,“ uvedl s tím, že s ruským prezidentem vlastně ani nemluvil.

Karel Kovanda: Nezdá se, že by Lavrov válku podporoval

„Lavrov, kterého dobře znám z Rady bezpečnosti OSN, se nezdá, že by válku tak aktivně podporoval. Dokonce se říkalo, že o ní až do jejího vypuknutí nevěděl,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý velvyslanec České republiky při NATO Karel Kovanda. Lavrov však ve čtvrtek uvedl, že „vojenská operace“ postupuje podle plánu a Rusko na Ukrajinu vůbec nezaútočilo.

Lavrov? Svoboda vzpomínal na šavli

Na poměrně bizarní zážitek s Lavrovem vzpomínal Cyril Svoboda, kdy na konci návštěvy věnoval ruskému ministru zahraničí šavli. Jenže jeho protějšek žádný dar nečekal. „Říkal, že pro mě nic nemá. Nedomluvili jsme se včas, že se dary mají dávat z obou dvou stran. Druhý den přišla z velvyslanectví Ruské federace malá blikající maketa z umělé hmoty s baterkou, tak asi v hodnotě dvou rublů. Tak jsme ji vyhodili. To byl dar za šavli, která stála hodně peněz,“ dodal.

Tagy: