Kelly obrátila život vzhůru nohama obyčejná sprcha. U lékaře si vyslechla krutou diagnózu

Celý život jí vzhůru nohama obrátila obyčejná sprcha. Mladá maminka z Velké Británie při ní narazila na podezřelý příznak. Nejprve si myslela, že jde o obyčejné nachlazení, po pár týdnech si však od lékařů vyslechla krutou diagnózu – rakovinu prsu, která už zřejmě nepůjde vyléčit. Apeluje proto na další ženy, aby tento příznak nepodceňovaly. O případu píše The Sun.

První signál zachytila 39letá Angličanka Kelly Bawcombeová v koupelně. „Sprcha, která mi doslova změnila život,“ vyprávěla svůj příběh pro The Sun. Během ní si totiž v pravém podpaží nahmatala bulku zhruba o velikosti kuličky hroznového vína. „V místech, kde se člověk holí, jsem si všimla takové gumovité bulky. Na dotek vůbec nebolela,“ popsala žena.

ČTĚTE TAKÉ: Když si tělo splete břízu s jablkem: Jak se projevuje zkřížená alergie, o níž nemusíte vědět?

Nálezu prý zpočátku nepřikládala velký význam. „Hned jsem si řekla, že nejsem ve své kůži,“ namítla. Myslela si však, že jde o obyčejnou chřipku nebo virózu. „Měla jsem i zvětšené uzliny,“ zdůvodnila pro The Sun. Vzala si prý jen nějaké vitamíny a dělala jakoby nic.

Znejistěla, až když podivná bulka začala rychle růst. Během dvou týdnů se zvětšila až na velikost golfového míčku. To už ji zalarmovalo k návštěvě lékaře, který jí sdělil smutnou diagnózu – rakovinu prsu. Další vyšetření navíc ukázala, že zdravotní stav mladé maminky je ještě mnohem horší. „Šla jsem na CT celého těla a tam mi bylo řečeno, že se mi rakovina rozšířila i do jater a kostí, což se klasifikuje jako čtvrté stádium,“ prozradila pro The Sun.

Žádné podezření

Diagnóza ženu šokovala. Uvedla, že až na bulku neměla žádné příznaky. Rakovinu prsu neprodělal ani nikdo z její rodiny. „Zdravotníci mi řekli, že se stále častěji setkávají s mladými ženami s rakovinou prsu bez rodinné anamnézy,“ uvedla pro The Sun. „Nikdy by mě nenapadlo, že se mi to může stát,“ dodala.

Lékaři už nemocné zřejmě pomoci nedokážou. „Jsem v paliativní péči. Jde spíše o to, abych zvládala příznaky,“ svěřila se. Daily Mail dodává, že má rovněž zahájit imunoterapii.

Přesto mladá maminka nepřestává věřit, že uvidí vyrůstat svou sedmiletou dcerku. „Je mým hnacím motorem. Dostává se mi neuvěřitelné podpory,“ řekla.

Kelly chce nyní svým smutným příběhem varovat další ženy. Vyzývá je, aby se nejen během sprchování pravidelně prohmatávaly a při sebemenším podezření se obrátily na odborníky. „Každému teď říkám, ať to nezavrhuje, jde ke svému praktickému lékaři a nechá si hned udělat biopsii,“ shrnuje žena. Zároveň ženám doporučila, aby se myly rukama, uvádí The Sun. Při používání různých mycích hub a žínek totiž případné anomálie na svém těle neucítí.

Varovné příznaky

Také český Národní zdravotnický informační portál (NZIP) apeluje na ženy, aby nepodceňovaly příznaky rakoviny prsu. Pokud se u nich objeví jeden, nebo více z následujících, měly by neprodleně navštívit lékaře.

  • Nový uzlík, bulka nebo zatvrdlina v prsu
  • Nově pozorovaný rozdíl ve velikosti prsů
  • Vtažení kůže prsu nebo bradavky
  • Změny bradavky
  • Průzračný nebo krvavý výtok z bradavky
  • Ekzém bradavky
  • Hematom nebo zarudnutí kůže prsu
  • Nový uzlík nebo bulka v podpažní jamce

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Evropou se šíří nebezpečný komár tygrovaný. Objevil se i v Česku, přenáší horečku dengue

Tagy:
Evropa lékař rakovina prsu kůže Česko The Sun bradavka Národní zdravotnický informační portál