Panelák se 150 byty půjde k zemi. V litvínovském ghettu na jeho místě vysadí stromy

Demolice paneláku v Litvínově

Demolice paneláku v Litvínově

Demoliční stroje v pátek najely do litvínovského Janova. V největší sociálně vyloučené lokalitě v Česku specializovaná firma srovná se zemí vybydlený panelový dům, který zničili bývalí nájemníci.

Do panelového domu se zakusuje demoliční stroj s hydraulickými nůžkami s dosahem až 27 metrů. „Děláme to se vší opatrností. Postupně od shora dolů se budeme prokousávat dál a dál,“ popsal stavbyvedoucí Petr Brabec.

Dům s devíti vchody a téměř 150 byty vlastnila soukromá společnost. Město ho odkoupilo a kvůli bezpečnosti ho raději srovná se zemí. „Je to prázdný vybydlený dům, nejenže láká zloděje, kteří se z něj snaží dostat cokoli, co se dá zpeněžit, ale je to i velké lákadlo pro děti,“ uvedla mluvčí Litvínova Jitka Pavlíková.

„Tady byly ponejvíc rodiny s dětmi, já měla v druhém vchodě sestru, takže jsem tam chodívala,“ uvedla jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. Sídliště Janov postavené na úpatí Krušných hor patřilo mezi vyhlášená místa k bydlení. Po divoké privatizaci se ale změnilo v adresu hrůzy.

„Někteří lidé se k tomu obydlí chovají tak, že ho zlikvidují, zdevastují a jdou zase bydlet do jiného domu, a takhle se stěhují a likvidují jeden byt za druhým,“ sdělila Pavlíková. Náklady na demolici přesáhnou osm milionů korun, polovinu pokryje státní dotace. Hotovo má být na konci léta, na místě pak město vysadí stromy a květinové záhony.

Tagy: