Putin má novou strategii, jak čelit válečným ztrátám. Srovnávají ho kvůli tomu s Hitlerem

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin promluvil o invazi na Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin hodlá využít vysloužilé vojáky k doplnění svých bojových sil na Ukrajině. Ve válce totiž přišel podle některých odhadů již o zhruba dvacet tisíc vojáků. Západ tento krok hodnotí jako zoufalý, v Británii ho kvůli tomu dokonce srovnávají s Adolfem Hitlerem.

Vladimir Putin plánuje naverbovat vysloužilé vojáky, aby doplnil své bojové síly, uvádí britské zpravodajské služby. Má tak podle nich řešit rostoucí ztráty, kterým na Ukrajině čelí.

O Putinově plánu v neděli podle webu The Sun informovalo britské ministerstvo obrany ve své nejnovější zprávě. „V reakci na rostoucí ztráty se ruské ozbrojené síly snaží posílit počty vojáků personálem propuštěným z vojenské služby po roce 2012,“ stojí v textu. „Snahy o vytvoření větší bojové síly zahrnují také pokusy o nábor členů z neuznané moldavského republiky Podněstří,“ píše se dále ve zprávě britského ministerstva.

Vojákům, kteří doplní stavy, by tak mohlo být i více než 60 let. Federální zákon přitom věk ruského vojenského personálu omezuje. Podle něj musí být poručíci a vojáci mladší 50 let, plukovníci a kapitáni 1. stupně mladší 55 let a věk viceadmirálů a generálmajorů nesmí překročit 60 let.

Tento postup se podle britského webu podobá taktice Adolfa Hitlera, který budoval na konci druhé světové války tzv. „Volkssturm“ neboli německou lidovou domobranu, která byla tvořena muži ve věku od 16 do 60 let.

Zpráva o nové taktice Vladimira Putina přichází v době, kdy byla na východní Ukrajině nalezena těla ruských vojáků, které údajně nechali napospas jejich spolubojovníci. Podle některých zpráv to ukazuje, že chaotická ruská invaze je v rozkladu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov připustil, že ruská armáda utrpěla značné ztráty, což označil za tragédii.

Tagy:
Adolf Hitler Vladimir Putin Ukrajina Dmitrij Peskov The Sun Podněstří Ozbrojené síly Ruské federace Druhá světová válka ruská invaze na Ukrajinu Volkssturm