Záběry drtivého úderu raketometů HIMARS. Ukrajinci zlikvidovali ruského „zabijáka měst“

Americký raketomet HIMARS

Ukrajinským dělostřelcům se podařilo zničit ruskou taženou houfnici 2A65 Msta-B

Ukrajinským dělostřelcům se u Bachmutu podařilo zničit ruskou taženou houfnici 2A65 Msta-B, která si vysloužila přezdívku „zabiják měst“. Ukrajinci k demolici využili obávaný salvový raketomet americké výroby HIMARS. Důležitou práci provedli také operátoři dronů z 30. mechanizované brigády, kteří polohu děla okupantů lokalizovali. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Ohnivá show raketometů HIMARS. Jednotka našeho vzdušného průzkumu nalezla houfnici 2A65 Msta-B, a upřesnila tak palbu HIMARS. Stačil jeden přesný výstřel a stroj okupantů byl zničen i s municí,“ uvedla ukrajinská 30. brigáda ve svém prohlášení na Facebooku. Video se šíří také na Twitteru, kde záběry sdílejí analytické účty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Střelba, výbuchy a trosky. Podívejte se, jak se vyvíjí krvavá bitva u Bachmutu

I když se za vojenský trend války na Ukrajině dají označit spíše samohybné houfnice, obě strany konfliktu využívají i řadu tažených houfnic. Právě 2A65 Msta-B patří mezi nejlepší zbraně z tohoto druhu děl. Do služby v tehdejším Sovětském svazu se dostala v roce 1987. Nyní ji ve své výzbroji mají nejrůznější postsovětské státy včetně Ruska i Ukrajiny.

Houfnice 2A65 Msta-B je známá především pro svou sílu a robustnost. Vyznačuje se také poměrně rychlou frekvencí střelby a velmi slušným dosahem – vypálené granáty jsou schopny zasahovat cíle do vzdálenosti až 28 kilometrů, což je poměrně slušný parametr i na dnešní dobu. Vycvičená obsluha dokáže vystřelit šest ran za minutu.

Právě kvůli palebné síle vojáci vymysleli pro 2A65 Msta-B přezdívku „zabiják měst“. Toto označení souvisí se skutečností, že okupanti pomocí této houfnice ostřelují ukrajinská města blízko fronty.

Spojené státy dodaly první kusy HIMARS na Ukrajinu začátkem loňského léta. Právě tyto moderní salvové raketomety a další podobné zbraňové systémy ze Západu poskytují Ukrajině nad Ruskem dělostřeleckou převahu, co se týče dosahu a síly.

Pokud jde o množství dělostřeleckých kusů, má navrch stále Rusko, což v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS potvrdil i velitel ukrajinského dělostřelectva a raketových vojsk Serhij Baranov.

„Dělostřelectvo je bohem bitevního pole. Nepřítel má pořád více dělostřeleckých systémů. Naši partneři nám ale pomohli. Západem dodané zbraně jsou přesnější a účinnější. Můžeme tak spotřebovat méně munice než dřív. Dělostřeleckých nábojů však není nikdy dost. Musíme je využívat co nejlépe,“ zmínil ukrajinský plukovník, který absolvoval výcvik i v České republice.

Tagy:
válka dron houfnice Ukrajina raketomet výbuch exploze Rusko Donbas těžká technika dělo dělostřelectvo Doněcká oblast salvový raketomet Bachmut HIMARS Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda 2A65 Msta-B tažená houfnice