Zimní čas je věčný: Už se zase blíží. Lidem ničí spánek, EU s ním marně válčí celých šest let

Již v neděli 27. října dojde k posunu času o hodinu zpět na zimní čas. Noc tak bude o hodinu delší. Zpět na takzvaný letní čas se vrátíme v neděli 30. března 2025. Státy EU se již od roku 2018 zabývají zrušením změn času, ovšem stále bez výsledku. Český pekař a bojovník za zrušení změn času Stanislav Pecka nakonec neuspěl.

V neděli 27. října si ve 3:00 posuneme čas o hodinu zpět na 2:00. Zpět na takzvaný letní (či středoevropský letní) čas se vrátíme v neděli 30. března 2025.

ČTĚTE DÁLE: Revoluce v mytí nádobí? Hit se smajlíkem dorazil do Česka, houbička mění strukturu

Jak upozornil web Evropské komise, EU se již od roku 2018 zabývá zrušením celého konceptu cyklické změny času a pokouší se zavést jednotný čas pro všechny členské země. Debata ovšem naráží na nesoulad mezi jednotlivými členskými státy.

V současné době se v rámci EU řídí státy třemi různými časy. Západoevropský čas platí v Irsku a Portugalsku. Většina států unie, včetně České republiky, se řídí středoevropským časem. Východoevropský čas platí v Bulharsku, na Kypru, v Estonsku, Finsku, Řecku, Lotyšsku, v Litvě a v Rumunsku.

O zrušení změny času se vede poměrně intenzivní debata i na úrovni jednotlivých států. Například ve Finsku vznikla v roce 2017 občanská iniciativa s tímto programem, informoval vládní web severské země. Následnou petici na jaře 2019 podepsalo více než 50 tisíc Finů, uvedl deník Iltalehti. Návrh byl ale posléze odsunut na vedlejší kolej vlivem pandemie koronaviru a finské vlády se k iniciativě dosud nevrátily.

Marný boj slavného pekaře

Zrušení změny času mělo své zastánce i v tuzemsku. Patrně nejslavnějším bojovníkem proti posouvání ručiček na hodinkách byl od devadesátých let pekař Stanislav Pecka z obce Sobětuchy na Chrudimsku. Pecka se nebál ve svém úsilí obrátit i na nejvyšší politické špičky. Dopisy s argumenty o zrušení změny času adresoval nejen OSN, ale i prezidentům Václavu Havlovi a Václavu Klausovi. Dopis poslal i tehdejšímu předsedovi Evropské komise José Manuelu Barrosovi.

Počátkem milénia Pecka neúspěšně kandidoval do českého Senátu. Ve jménu boje za zrušení změny času v roce 2008 dokonce zvažoval kandidaturu na funkci českého prezidenta. Svůj boj s časem populární pekař nakonec prohrál v roce 2009, když ve věku 60 let zemřel. Současné debaty v Bruselu se již nedočkal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klíšťata stále řádí, varují experti houbaře. Co dělat, když „prošvihnu“ očkování?

Tagy: