Dvojí zdražení u piva a víno bez daně? Celý národ si klepe na čelo, kritizoval politiky expert

Součástí konsolidačního balíčku vlády je i zvýšení DPH u točeného piva.

U piva čekáme dvojí zdražení, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner s tím, že cena roste nejen kvůli zvýšení daní, ale také kvůli zdražení, které pivovary oznámí na podzim. Nulová daň na tiché víno je podle něj ošklivý případ politicko-ekonomického lobbování a celý národ si kvůli tomu klepe na čelo. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ve středu oznámil, že by pracovní skupina k spotřební dani na tiché víno měla přijít se závěry do konce letošního roku.

Pivo bude od ledna podléhat vyšší DPH. Ta vzroste z 10 na 21 procent. Lidé tak jen kvůli zdanění podle odhadů zaplatí za pivo zhruba 70 korun. Podle člena představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboše Kastnera ale nepůjde o jediné navýšení ceny.

K TÉMATU: Místo hospod domácí popíjení. Pivaři kritizují vyšší DPH, mluví o nespravedlnosti

„Nebereme v potaz, že na podzim pivovary obvykle oznamují zdražení svých produktů. Čekáme tedy dvojí zdražení, jedno na podzim a druhé po Novém roce. Jestli to takhle bude, půjde o těžký moment,“ řekl Kastner ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ministr zemědělství Výborný ve středu řekl, že nic nenaznačuje tomu, že by cena za půl litr točeného piva měla překonat 70 korun.

Pražské restaurace v červenci prodávaly půllitr dvanáctistupňového piva v průměru za 64,30 Kč. Loni to bylo 58,80 Kč, meziročně se tedy cena zvýšila o více než devět procent. Vyplývá to z dat pokladních systémů společnosti Dotykačka, která je poskytuje zhruba 8000 podnikům v Česku. V celé ČR činila v červenci průměrná cena 54 korun, zatímco loni ve stejném období to bylo 49,80 Kč. Cena se tak zvýšila o více než osm procent.

Vinaře hladí po hlavě, pivaře kopou do zad

Zatímco pivo se přesune do jednadvacetiprocentní DPH, tiché víno zůstává v nulové sazbě. „Vykopalo to zbytečný příkop, je to opravdu ošklivý případ politicko-ekonomického lobbování a nelíbí se to nám i většině národa,“ sdělil Kastner s tím, že politici za to ponesou odpovědnost.

Podle něj jsme národem pivařů. „Je to artikl, který nás proslavil ve světě. Neproslavilo nás moravské víno, ale české pivo. Bylo by daleko lepší, kdyby cenu piva řešil trh a stát do toho takto markantně nezasahoval,“ řekl Kastner.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků prý žádala alespoň roční odklad vyššího zdanění. „Politici se k nám zachovali lhostejně. Nechovají se k nám jako k vinařům, odmítají nám schůzky a neakceptují naše argumenty. Jedny hladí po hlavě, což jsou moravští vinaři, a nás kopou do zad. Od politiků je to faul a dlouho jim to nezapomeneme. Celý národ si klepe na čelo,“ popsal Kastner.

Jednání ohledně zdanění tichého vína

Zavedení spotřební daně u tichého vína je však opět ve hře. Výborný svolal na středu jednání koalice a některých ministerstev. Po něm oznámil, že by pracovní skupina k spotřební dani na tiché víno měla přijít se závěry do konce letošního roku.

Proti zdanění tichého vína se dlouhodobě staví nejen opozice, ale i ODS a KDU-ČSL. Argumentují především tím, že by byla snížena konkurenceschopnost. Opačného názoru jsou například Piráti. Ti zastávají názor, že nelze dělat rozdíly mezi alkoholem, ať už se jedná o pivo, víno či lihoviny.

SLEDUJTE: Daň za tiché víno je opět ve hře. Ministr zdravotnictví Marek Výborný na středu svolal jednání o možnostech zdanění

Tagy:
víno pivo CNN Prima NEWS daň Luboš Kastner Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR