Blesk zapálil dům, voda zatopila dodávku v podjezdu. Bouřky připravily hasičům pernou noc

Spadlý strom na Trutnovsku

Hasiči na Olomoucku odstraňují následky bouřek

Hasiči měli v noci na úterý kvůli bouřkám plné ruce práce. Například na Zlínsku likvidovali požár podkroví rodinného domu, do kterého udeřil blesk. Na Olomoucku zajišťovali poškozené střechy a vytahovali dodávku ze zatopeného podjezdu. A na Královéhradecku nebývale často vyjížděli ke spadlým stromům, které zatarasily silnice. Ve Středočeském kraji dokonce jeden strom spadl na dům. Společnost ČEZ Distribuce měla v 6:00 v celé ČR hlášeno 12 tisíc odběrných míst bez elektřiny, po 10:00 jich bylo 1 730.

Ve Zlínském kraji vyjížděli hasiči kvůli bouřce od pondělního večera do úterního rána ke 14 událostem. Likvidovali také požár podkroví rodinného domu ve Valašské Bystřici na Vsetínsku, do kterého udeřil blesk. Nikdo nebyl zraněn, škoda zatím není známá, řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. V ostatních případech hasiči odstraňovali bláto ze silnice nebo spadlé stromy. „Do půlnoci byly hlášeny čtyři události, po půlnoci dalších deset. Šlo o místa ve všech okresech kraje,“ dodal mluvčí.

ČTĚTE TAKÉ: Deštivé počasí nekončí. Podívejte se, kde hrozí bouřky a povodně

Silný vítr v noci lámal v Královéhradeckém kraji stromy. Hasiči měli od pondělních 19:00 do úterních 7:00 asi 50 výjezdů. Nejzasaženější oblastí bylo Trutnovsko, uvedli na sociální síti X. V obci Skuhrov nad Bělou na Rychnovsku museli k odstranění nakloněného stromu nad silnicí použít výškovou techniku, protože strom byl na drátech elektrického vedení. Stromy ze silnic odstraňovali například v Pilníkově, ve Vrchlabí a Špindlerově Mlýně, v Pecce na Jičínsku, Olešnici v Orlických horách či v Náchodě.

Hasiči v Olomouckém kraji kvůli bouřkám vyjížděli k více než třiceti událostem. „Po nočních bouřkách jsme zasahovali u 33 událostí v kraji. Ve 12 případech jsme čerpali vodu ze sklepů či garáží, a to především v obcích Velký Týnec a Bělkovice-Lašťany, kam se při bouřce vlila voda z polí. Ve čtyřech případech jsme zajistili provizorně poškozenou střechu,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V Brodku u Přerova v noci uvízla v zatopeném podjezdu dodávka. „Ve spolupráci s místní jednotkou jsme ji vytáhli navijákem a následně byl podjezd odčerpán. V deseti případech jsme odstraňovali popadané stromy na komunikacích,“ dodala Balážová. Desítky výjezdů měli hasiči v kraji kvůli bouřkám také o víkendu.

Hasiči stále zasahují ve Velkém Týnci u Olomouce. „Odčerpáváme a postupně vyklízíme 14 zaplavených sklepů. Využíváme čerpadla i průmyslové vysavače,“ podotkla Balážová.

Tisíce domácností jsou stále bez proudu

Středočeští hasiči v noci vyjížděli kvůli deštivému počasí ke dvěma desítkám případů. Na 13 místech odstraňovali popadané stromy, v Čejetičkách na Mladoboleslavsku dokonce jeden spadl na rodinný dům. „Událost se obešla bez zranění, strom jsme odstranili za pomoci výškové techniky a motorových pil,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Veronika Švorcová Mocová. V jednom případě hasiči vyjížděli, aby odčerpali vodu ze sklepa, v dalších dvou k ucpané kanalizaci. Pomáhali také připevnit plachtu na dům, jehož obyvatelé opravovali střechu.

Společnost ČEZ Distribuce měla v 6:00 v celé ČR hlášeno 12 tisíc odběrných míst bez elektřiny a 24 poruch na vedení vysokého napětí. Ve středních Čechách se výpadky objevily v okrese Praha-východ, na Mladoboleslavsku a v Příbrami, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Kolem 7:30 přibyla porucha v Příbrami, bez elektřiny se tam ocitlo 2 200 domácností. K 10:00 zbývalo v celé ČR obnovit dodávky pro 1 730 domácností.

Hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti s nočními bouřkami vyjížděli k dvacítce událostí, šlo především o popadané stromy či větve. Nejčastěji zasahovali na Vyškovsku a Brněnsku, řekl mluvčí hasičů Filip Venclovský. Stromy spadlé na silnici hasiči odstraňovali například ve Žďárné a Adamově na Blanensku či v Zelené Hoře na Vyškovsku. Vodu ze sklepa čerpali v Hodoníně.

Některé toky se rozvodnily

Hladiny některých toků na jihu Čech po pondělních deštích vystoupaly v noci na dnešek na nejnižší, první stupeň povodňové aktivity. Týká se to Blanice, Zlatého potoku a Bezdrevského potoku. Hladina by už nikde dál neměla stoupat, řekl v úterý ráno hydrolog českobudějovického hydrometeorologického ústavu Tomáš Vlasák. Většinou jde o následek dešťů na Šumavě, odkud voda stéká do nižších poloh.

Na první stupeň povodňové aktivity vystoupala také říčka Bystřička nad stejnojmennou nádrží na Vsetínsku.

Státní podnik Povodí Moravy v souvislosti s bouřkami upozorňuje na zvýšené riziko pádů stromů v blízkosti vodních toků. Žádá veřejnost, aby dbala zvýšené opatrnosti při pohybu okolo vodních nádrží, rybníků i řek. Na webu Povodí Moravy o tom informoval mluvčí Petr Chmelař.

Na Královéhradecku v noci napršelo nejvíce na hřebenech Krkonoš a v Orlických horách. Na Labské boudě spadlo 31 litrů vody na metr čtvereční, v Sedloňově v Orlických horách to bylo asi 25 litrů. V nižších polohách Trutnovska byly srážky proti Krkonoším zhruba poloviční. Deště mírně zvedly hladiny horských řek, ale povodňových stupňů nedosáhly, vyplývá z dat Povodí Labe.

RADAR: Deštivé počasí nekončí. Podívejte se, kde hrozí bouřky a povodně

Tagy: