Na Česko se žene silný vítr. Víkend bude zatažený, může i sněžit

Zataženo s přeháňkami

Počasí 15.1.2022

Českou republiku čeká víkend se zataženou oblohou. Místy se přidají dešťové přeháňky nebo sněžení. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) teploty v neděli v noci klesnou až k -8 °C. V sobotu přes den může být naopak až 6 °C.

sobotu meteorologové očekávají převážně zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, ráno i mrznoucí. Během dne pak má být zpočátku ojediněle, později místy polojasno až skoro jasno. Ráno a dopoledne by mělo mrholit nebo slabě sněžit.

Nejnižší noční teploty klesnou k 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty naopak vystoupají k 2 až 6 °C, v místech s celodenní nízkou oblačností kolem 1 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C, na Šumavě kolem 3 °C. Vát bude slabý severní nebo proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

I neděle má být oblačná až zatažená, zpočátku i polojasná. Místy se mohou objevovat mrznoucí mlhy. Na horách může ojediněle sněžit, pod 600 m budou srážky dešťové. Nejnižší noční teploty klesnou k 0 až -4 °C, při zmenšené oblačnosti bude až kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty naopak vyšplhají k 1 až 5 °C. Vát bude zpočátku slabý proměnlivý, během dne mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, večer místy s nárazy kolem 15 m/s.

V pondělí udeří silný vítr

Ani po víkendu se počasí nezlepší. V pondělí bude podle ČHMÚ zataženo až oblačno, místy déšť, nad 500 m srážky smíšené nebo sněhové. Později budou od severu srážky četnější. Nejnižší noční teploty klesnou k 4 až 0 °C, ojediněle až k -2 °C. Nejvyšší denní teploty stoupnou k 2 až 6 °C. Vát bude čerstvý západní až severozápadní vítr o rychlosti 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s, večer bude vítr částečně slábnout.

V úterý má být podle meteorologů zpočátku oblačno až zataženo, na většině území bude pršet nebo se objeví přeháňky, nad 500 m mohou být srážky sněhové. Postupně bude srážek i oblačnosti ubývat. Nejnižší noční teploty klesnou ke 4 až 0 °C, na severovýchodě při zmenšené oblačnosti bude kolem -1 °C. Nejvyšší denní teploty naopak vystoupají k 3 až 7 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr v rychlosti 3 až 7 m/s, který bude během dne zvolna slábnout.

I ve středu má být zataženo nízkou oblačností. Ráno se mohou objevit mrznoucí mlhy, místy však bude polojasno až skoro jasno. Nejnižší noční teploty klesnou k 0 až -4 °C, při zmenšené oblačnosti bude ojediněle kolem -6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 3 až 7 °C. Vát bude mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

Ani vyhlídka na zbytek příštího týdne není příliš optimistická. Ve čtvrtek má být zataženo postupně se sněžením, zpočátku v nížinách budou srážky dešťové. V dalších dnech se má střídat postupně proměnlivá oblačnost a místy sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou k 2 až -3 °C, postupně k -1 až -5 °C. Při zmenšené oblačnosti však bude až kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty vyšplhají k 2 až 6 °C, postupně k -1 až 3 °C.

Tagy: