Ordinace praktiků se plní i kvůli zrádnému počasí. Jak předejít sezónním onemocněním?

Zdravotní dopady na počasí

Zdravotní dopady počasí

Ordinace praktických lékařů mají v těchto dnech obzvláště napilno. Rapidně totiž vedle covidu přibývá i respiračních onemocnění. Existují ale způsoby, jak jim čelit a předcházet. A nejde jen o zdravý životní styl. Svou roli hraje i psychika.

Před Vánoci plné ruce práce s covidem, teď praktikům přibyly i další respirační nemoci. Na vině je i počasí jako na houpačce. V případě, že má člověk nějakou respirační infekci, měl by kontaktovat svého praktického lékaře, nejlépe na vzdálený přístup vzhledem k probíhajícímu koronaviru.

Jestliže nechceme skončit v rukou lékařů, radí praktici, abychom po svátcích svá těla posílili racionálnější stravou, než je cukroví, bramborový salát a smažené pochutiny. „Doporučoval bych nějaké vitamínové prostředky, čerstvé ovoce, případně zeleninu, je to o odlehčenější stravě,“ říká praktický lékař Tomáš Kaštovský.

„Na imunitu používám hlívu ústřičnou,“ řekl jeden z dotazovaných občanů v anketě. „Já pivko. To musí být, jinak bych chcípl žízní,“ smál se další s tím, že takhle udržuje zdravé tělo už 28 let.

Pozor na prochladnutí

Abychom podpořili naši imunitu, je důležité nepodceňovat počasí. I když je krásně, teploty jsou stále velmi nízké. „Když svítí sluníčko, je velmi riziková záležitost prochladnutí, prostydnutí a predispozice k nějakému onemocnění,“ popsal Kaštovský.

Delší noc a výkyvy počasí nepůsobí dobře podle klinického psychologa Karla Humhala na naši psychiku. I ta nám totiž může upevnit imunitu. Jak se i po této stránce udržet v dobé kondici? „Člověk by měl překonat přirozenou lenost a měl by se trochu pohybovat. Nemyslím, že by měl podávat nějaké olympijské výkony, ale alespoň se projít třeba každý den, když to nevyjde, tak alespoň několikrát týdně,“ vysvětlil Humhal.

Najít si můžete i nějaké hobby, které vám zlepší náladu. A může jít třeba o složení modelu letadýlka nebo lodi. Prostě věnovat se něčemu, co vám podle psychologů udělá radost.

Tagy: