Síkela: Kvůli cenám plynu musíme změnit strategii. Za drahotou je strach EU, míní ekonom

Zásobník plynu

Síkela k českému předsednictví

Strach ze zimy vedl k mimořádnému plnění plynových zásobníků v Evropské unii, což přispělo k enormní růstu cen suroviny, připustil ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Letos je proto podle něj nutné naplňování rozložit do delšího časového úseku. Podle odborníků Evropě pomůžou terminály na zkapalněný plyn (LNG).

„Evropa v tuto chvíli pracuje na co nejrychlejší výstavbě LNG terminálů a vyjednávání nových dohod tak, aby se ruský plyn co nejdříve podařilo nahradit. Jen výstavba německých a dalších terminálů by v první polovině roku měla zvýšit kapacitu o 40 miliard kubíků. Státy se navíc dohodly, že by chtěly v rámci trvalé spotřeby ušetřit až 15 procent spotřeby. To by nám mělo pomoci se od Ruska odklonit,“ řekl Síkela na tiskové konferenci.

Musí se však prý změnit strategie. „Důležité je, aby zásobníky zůstaly po této zimě co nejplnější a aby byl tlak na plnění rozložen dostatečně v čase tak, aby nenastala podobná situace jako vloni, kdy také právě plnění zásobníků přispělo k cenovým turbulencím, protože došlo k dočasnému převisu poptávky nad nabídkou,“ dodal.

Podle odborníků k výraznému přebudování strategie nedojde. „Vše bude záviset na úrovni množství plynu, které nám v zásobnících zůstane na konci zimy. Vloni bylo v zásobnících EU ke konci března 25 % plynu. Pokud se nám letos podaří ukončit čerpání na úrovni 40% zaplnění zásobníků, což je trajektorie, která se po proběhlé třetině topné sezóny zdá být realistická, bude tlak na vtláčení i za nevýhodných cenových podmínek mnohem menší,“ sdělil CNN Prima NEWS Michal Kocůrek, řídící konzultant EGÚ Brno.

Potvrzuje také nutnost zajistit nové LNG terminály. „Abychom mohli zásobníky plnit, potřebujeme plyn odněkud dovézt. Postupující rozvoj LNG terminálů jako nového zdroje plynu pro země střední Evropy je určitě nezbytnou podmínkou umožňující vtláčení do zásobníků. Vláda, potažmo společnost ČEZ musí mít pořád ambici zajistit maximum kapacity ve vznikajících terminálech, například v soukromém terminálu Lubmin v Německu,“ uvedl Kocůrek.

Zásobníky nepatří státu

Podle bývalého ministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO) však stát přímo řídit plnění zásobníků nemůže. „Nerozhoduje o tom, to už by mohl pan ministr Síkela vědět. Zásoby si pořizují komerční firmy, které reagují na situaci na trhu. 20 let nepatří státu v oblasti plynu vůbec nic, vše se zprivatizovalo,“ pronesl pro CNN Prima NEWS.

„Stát může obchodníky částečně motivovat, něco může nakoupit do hmotných rezerv, ale to v celkovém množství nehraje žádnou roli. Zásobníky RWE byly před sezonou plné stejně jako v roce 2020 a asi o 10 procent plnější než ve 2021, což byla reakce firem na hrozící nedostatek plynu. Podobné to bude i v tomto roce,“ dodal první místopředseda hnutí ANO.

Ceny vylétly kvůli strachu

Ekonom Lukáš Kovanda nepovažuje plnění zásobníků za hlavní motor růstu cen. „Členské státy EU se vyděsily natolik, že zavedly plošné a velmi drahé zastropování cen energií, které třeba ještě česká vláda až vlastně do srpna 2022 striktně odmítala jako ekonomický nesmysl. Důvodem výrazného letního růstu cen byla z podstatné části obava z mrazivé zimy,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Česko podle něj aktuální zimu zvládá také díky přízni počasí. „Pokud by udeřily třeskuté mrazy, byla by dnes situace na trhu s plynem v EU docela jiná, cena mnohem vyšší a zásobníky mnohem vyprázdněnější. V létě ale nikdo nemohl s jistotou vědět, že nás čeká jedna z nejteplejších zim novodobé historie, ne-li ta vůbec nejteplejší. Klíčovým důvodem cenových pohybů u plynu v EU je tak mnohem spíše počasí. Protože to, nikoli politici, primárně ovlivňuje naplněnost zásobníků,“ doplnil.

„Pro další topnou sezonu je třeba opět zajistit dostatečné naplnění zásobníků. To je hlavní úkol české vlády v tomto směru. Měla by proto jednat o získání dalších kapacit na terminálech pro zpracování zkapalněného plynu. Několik jich nyní buduje Německo,“ připomněl Kovanda.

Tagy: