CNN: Vysoce postavení Rusové prchají. Na muže, který jim pomáhá, byl spáchán atentát

Počet vysoce postavených Rusů, kteří kvůli nesouhlasu s válkou na Ukrajině utekli na Západ, roste. Často jde například o generály či zaměstnance tajných služeb. Někteří z nich spolupracují se západními rozvědkami a přinášejí informace o dění v ruských zpravodajských službách. Sebe i své rodiny tak vystavují velkému nebezpečí. O jejich činnosti píše v novém článku CNN.

Výraznou tváří ruského „protiputinovského“ tábora je například lidskoprávní aktivista Vladimir Osečkin, který vede z francouzského exilu protikorupční web Gulagu.net. Dne 12. září minulého roku obcházel s talíři se špagetami pro své děti jídelní stůl, když najednou spatřil, jak po stěně tančí červená tečka laseru.

V tu chvíli Osečkin věděl, že je zle. Zhasl, srazil děti a ženu k zemi a všichni se odplazili do vedlejšího pokoje. „Když jsem pozoroval, jak mé děti půl hodiny nehybně leží na zemi a jejich matka se snaží ochránit je vlastním tělem, opravdu mi nebylo do zpěvu,“ přiznal ruský aktivista v rozhovoru pro CNN.

O několik minut později nájemný vrah vypálil na přicházející policisty, které si spletl s ruským disidentem. Osečkin má totiž ve Francii, kde požádal o azyl již v roce 2015, po ruce neustálou policejní ochranu. Nájemní vrazi z Kremlu se ho podle všeho pokusili zabít již několikrát.

„V Rusku je celá řada lidí, kteří chtějí spolupracovat s Ukrajinou, Evropskou unií či Spojenými státy. Chtějí zastavit Putina,“ vysvětlil kritik ruského vládce. Osečkin se také snaží pomáhat lidem, kteří chtějí utéct z Ruska. Součástí takové cesty bývá dohoda o poskytnutí citlivých informací o vnitřním fungování Kremlu. Ochranku v západních zemích ale nedostanou všichni.

Jednou z přeběhlic je Marija Dmitrijevová, která uprchla s údajnými tajemstvími z řad ruské FSB. CNN řekla, že u této zpravodajské služby pracovala měsíc jako lékařka a při přípravách na své zběhnutí tajně nahrávala rozhovory s pacienty, jejichž symptomy někdy odkrývaly státní tajemství. Vypověděla například o operativci z GRU trpícím malárií, kterou dostal na nezveřejněné misi v Africe, nebo o vojácích hovořících o poměrech v armádě.

Dmitrijevová žádá o azyl na jihu Francie. V Rusku zanechala rodinu a přítele, který nadále pracuje pro ruské zpravodajské služby. Říká, že si není jistá, jestli poskytnuté informace budou stačit k tomu, aby dostala ve Francii dlouhodobý azyl.

„Přivezla jsem nahrávky, které potvrzují, že většina úředníků je proti politice současných lídrů. Na vlastní nebezpečí jsem dvakrát propašovala telefon přímo do sídla FSB,“ sdělila.

Bývalý důstojník FSB Emran Navruzbekov uvedl, že zoufalství z ruských šancí na Ukrajině přimělo mnoho jeho kolegů začít hledat způsoby, jak uniknout. On sám nyní hledá azyl v Polsku, kde dříve působil jako agent. „Samozřejmě mám strach. Vím, jak to chodí. Měli (Rusové) by se mě pokusit zabít,“ zmínil.

Osečkin dodal, že se obává pokusů Moskvy infiltrovat se do jeho organizace a narušit mu práci. Jeho kolegové proto důkladně ověřují identitu všech, kterým pomáhají.

Tagy: