Dálnici na Bratislavu čeká kolaps. Slovenští autodopravci ji chtějí na jeden den zablokovat

Dálnice D2

Slovenští autodopravci zablokují D2

Slovenští autodopravci v noci na pondělí kvůli stávce zablokují dálnici D2 z České republiky na Slovensko. S odkazem na Unii autodopravců Slovenska (UNAS) o tom informují slovenská média. Na české straně hraničního přechodu Lanžhot-Kúty chce policie ve stejnou dobu zdvojnásobit kapacitu odbavování nákladních vozidel.

V noci na pondělí „se hermeticky uzavře dálnice D2 z Česka na Slovensko“, informovala UNAS. V protestní akci sdružení podporuje i slovenská Asociace Žlutý anděl Asistance24 (AZAA24). Členové a sympatizanti těchto organizací se mají sejít ve 22:00 na parkovišti Kúty-Brodské na slovenské straně.

„O půlnoci hermeticky uzavřeme celou dálnici D2 z ČR na SR na slovenské straně. Předpokládaná délka stávky bude 24 hodin,“ uvedla ve svém sdělení UNAS. Stávku podle ní podporuje i české sdružení automobilových dopravců Česmad. Mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek v neděli řekl, že řidiči z České republiky mají volit alternativní trasy, osobní auta mají jet přes Kúty, kamiony přes Hodonín.

Slovenští autodopravci už v únoru pohrozili úplnou blokádou hraničních přechodů, pokud vláda nesplní jejich požadavky ohledně například úlev na spotřební dani z pohonných hmot, na silniční dani a na mýtném.

Právě od nedělních 22:00 chce česká policie zdvojnásobit kapacitu odbavování nákladních vozidel na hraničním přechodu Lanžhot-Kúty. Podle českého ministerstva dopravy má opatření pomoci zkrátit kolony kamionů a zabránit blokádě dálnice D2.

Česká republika zavedla dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem na konci září kvůli zvýšenému přílivu migrantů. Ministr dopravy Martin Kupka v pátek potvrdil, že Česko reaguje zvýšením kapacit i na hrozbu sdružení slovenských dopravců, kteří kvůli kontrolám a dlouhým čekacím dobám dálnici zablokují.

Tagy: