Daňové úlevy a reakce na drahé palivo. Vláda schválila změny kvůli válce na Ukrajině

Před cestou do zahraničí se vyplatí natankovat v Česku.

Tisková konference po jednání vlády

Vláda rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky a o zrušení silniční daně, uvedlo ministerstvo financí (MF). Informovalo také o tom, že z daní bude zřejmě možné odečíst dary poskytnuté přímo Ukrajině nebo ukrajinským neziskovým organizacím. Počítá s tím novela zákona, kterou ve středu schválila vláda.

Nově by také měli mít možnost odečtu od základu daně i daňoví poplatníci z Ukrajiny, pokud jejich zdanitelné příjmy ze zdrojů na území ČR tvoří 90 procent. Osvobozen od daně bude letos podle návrhu také příjem ukrajinských zaměstnanců, když firma jim a jejich rodinným příslušníkům poskytne ubytování v ČR kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině. Od daně také bude osvobozen peněžní dar od zaměstnavatele, jehož cílem je pomoc v tíživé životní situaci.

Další novinkou v novele je možnost odečíst z daní také bezúplatná plnění poskytnutá letos za účelem podpory obranného úsilí Ukrajiny. Organizace již dnes nemusí platit daň z příjmu v případě daru na humanitární nebo charitativní účely. „Nově bude v roce 2022 osvobozen i bezúplatný příjem poskytnutý za účelem podpory obranného úsilí Ukrajiny, tedy na základě novely se nebude uplatňovat případná srážková daň,“ uvedlo MF.

MF navrhuje, aby Sněmovna s normou vyslovila souhlas již v prvním čtení. Účinnost novely zákona by tak mohla nastat zhruba na přelomu dubna a května, přičemž zákonem bude zajištěna zpětná účinnost od začátku roku 2022. „Finanční správa proto bude již nyní postupovat v souladu s plánovanou změnou zákona,“ doplnilo MF. V příštím roce odhaduje dopad novely MF na nižší stovky milionů korun. Odečíst dary je možné zpětně při podání daňového přiznání za předchozí rok.

Řešení krize pohonných hmot

Vláda se zabývala také současnou krizi stoupajících cen pohonných hmot. V reakci na růst cen pohonných hmot rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky a o zrušení silniční daně. Na Twitteru o tom informovalo ministerstvo financí. Dále vláda zavádí systém kontrol marží prodejců a distributorů pohonných hmot. „Jsme připraveni tvrdě zasáhnout, pokud ceny budou růst uměle,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Celý plán nazval „ropný trojlístek“.

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic nadále rostou. Ceny benzinu i nafty si od pondělí do úterý připsaly nejvyšší mezidenní nárůst od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Cena nafty vzrostla za 24 hodin o 2,15 koruny na 47,47 Kč za litr. Benzin zdražil o 1,70 koruny na 45,21 korun za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005.

„Zásob ropy má ČR dost, není důvod k panice. Nechceme se dostat do situace jako jiné země, že mají nedostatek pohonných hmot. Česká republika v takové situaci není,“ doplnil Fiala.

Havlíček: Vláda zvýšila závislost ČR na ruské ropě

Krok vlády ale kritizuje opoziční hnutí ANO. Jeho zástupci upozorňují, že kabinet zvýšil závislost Česka na ruské ropě. „Gratuluju. Vláda rozhodla, že v dalších týdnech sníží cenu pohonných hmot o 1 Kč. K tomu zvýšila závislost ČR na ruské ropě. Fronty našich řidičů u polských pump pokračují, dopravci zdraží, cena výrobků a služeb půjde opět nahoru. Opatření proti cenám elektřiny a plynu žádná,“ napsal na Twitter bývalý ministr obchodu a průmyslu.

Tagy:
Ukrajina Finanční správa vláda Česko daň Ministerstvo financí České republiky Poslanecká sněmovna ČR