Do Evropy by se měli dostávat jen prověření lidé. Hraniční kontroly nefungují, míní Bendl

Partie Terezie Tománkové: Poslanec Petr Bendl (ODS)

K VĚCI 31.10.2023

Česká republika figuruje mezi státy, které tlačí na přísné posuzování migrace. Kdyby se většina zemí chovala stejně, měli bychom méně problémů, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS poslanec Petr Bendl (ODS). Podle něj by se do Evropy měli dostávat jen prověření lidé, čemuž by měly přispět i kontroly na hranicích. Ty však podle Bendla nefungují.

Z evropských metropolí přicházejí zprávy o rostoucích antisemitských náladách. Německo oznámilo, že hodlá zakročit a vyhošťovat přistěhovalce. Podle poslance Petra Bendla (ODS) by razantní postup měla volit celá Evropa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spolu do eurovoleb? Obsah půjde bokem, zní z ANO. Zaměřme se na shody, reaguje ODS

„Česká republika je jeden ze států, které tlačí na to, aby došlo k přísnému posuzování celé této záležitosti, aby nelegální migranti byli vyhošťováni a abychom více hlídali hranice Evropské unie. Kéž by většina států měla podobný přístup, možná bychom do budoucna měli méně problémů,“ řekl Bendl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Podle něj je nutné pomáhat tam, kde je to potřeba. „Sem by se ale měli dostávat jen prověření lidé,“ zdůraznil.

Německá mistryně vnitra Nancy Faeserová nedávno prodloužila kontroly na hranicích s Českem, Polskem a Švýcarskem o 20 dní a zároveň nevyloučila další prodloužení. „To, že je tady prostupnost ilegálních migrantů uvnitř Evropy, ukazuje, že to na hranicích nefunguje. Je potřeba se soustředit a pomoct zemím, které s tím mají starost a jsou v první linii. To, že musí každá jednotlivá země posilovat kontroly na hranicích, je důsledkem nefungující kontroly na hranicích Evropské unie,“ podotkl Bendl.

Tagy: