Dramatická záchrana v Praze: Žena se připoutala k zábradlí, v bytě chtěla uhořet

Hasiči

Záchrana z hořícího domu

Děsivou smrt uhořením si nejspíše zvolila 37letá žena z Prahy. Připoutala se k topení a vedle sebe rozdělala oheň. Před sebevraždou ji ovšem zachránili přivolaní policisté, kteří se při tom nadýchali jedovatého kouře.

„Když jsme dorazili na místo, byl tam celkem chaos, lidé vybíhali ven z domu. Vzali jsme si potřebné vybavení jako základní masky, následně jsme se dostali do čtvrtého patra, kde jsme provedli násilný vstup,“ popisuje zásah policista Matěj Šulc.

„Z bytu se vyvalil silný dým, nebylo vidět na krok, proto jsme si klekli na kolena a vydali jsme se do bytu,“ doplňuje druhý zasahující policista Jiří Smola. V obývacím pokoji následně viděli šlehat plameny. Hned vedle nich ležela žena připoutaná k radiátoru. Už sotva dýchala. „Paní je tady připoutaná k topení,“ křičeli policisté.

„S pomocí dalších kolegů jsme oheň uhasili. Když na místo dorazila hasičská jednotka, paní uštípli pouta a my jsme ji pomohli vyprostit ven,“ říká Šulc. Žena skončila v péči lékařů, protože se silně nadýchala kouře. Pomoc ale potřebovali i zasahující policisté. „Motala se nám hlava, špatně se nám dýchalo,“ popisuje svůj stav po akci Smola. Jeho kolega trpěl ohromnou bolestí hlavy.

„Policisté na místě zjistili, že žena chtěla pravděpodobně spáchat sebevraždu. Celým případem se nyní budou zabývat kriminalisté, případně stanoví právní kvalifikaci. Vzhledem k těmto skutečnostem byla žena převezena do psychiatrické léčebny,“ uvádí mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Pokud by se ukázalo, že byla žena příčetná, mohlo by jí hrozit obvinění z obecného ohrožení. Zatím není jasné, z jakého důvodu se rozhodla spáchat sebevraždu, navíc takovým děsivým způsobem. Nápovědou ale může být fakt, že v den, kdy založila požár, měla být městskou částí vystěhována z bytu. Podle policistů na sebe navíc upozorňovala už v minulosti, když několikrát zavolala na tísňovou linku a sdělovala nepravdivé informace.

Tagy: