Exsparťanovi Hudáčkovi angažmá v KHL nesmrdí. Válka s námi hokejisty nesouvisí, říká

Pro fanoušky Sparty se hokejový brankář Július Hudáček v uplynulé sezoně stal málem hrdinou. Až ve finále se musel pražský klub poklonit Ocelářům Třinec. Pro známého slovenského showmana tím však angažmá v české metropoli skončilo a nyní se výrazně přiblížil nové výzvě. Za nepochopení mnoha lidí se velmi pravděpodobně vrátí do KHL.

Dlouhé roky měla Kontinentální hokejová liga (KHL) s centrálou v Rusku renomé prestižní soutěže, ve které si hráči zahrají kvalitní hokej a dostanou za to, na evropské poměry, královsky zaplaceno.

Po začátku války na Ukrajině ale dostala pověst KHL pořádný zásah. Ukázalo se v plné nahotě, že soutěž je součástí propagandy Putinova státu. K tomu se drtivá většina zahraničních hráčů z pochopitelných důvodů rozhodla zmizet, čímž utrpěla celková úroveň ligy. Ruské kluby sice nadále nabízejí lukrativní kontrakty, ale sankce Západu staví budoucnost KHL do nejistoty.

Mnozí hráči nicméně neřeší, že spolčit se za současných okolností s některým z ruských klubů může být vnímáno jako podpora režimu Vladimira Putina. Podle legendárního gólmana Dominika Haška tím zároveň hokejisté podporují probíhající invazi.

KHL se nevyhýbám

Češi Rudolf Červený, Libor Šulák a Dmitrij Jaškin si zahrají KHL v nadcházející sezoně. Stejně tak několik Slováků. A i exsparťanský brankář Július Hudáček je spolu s bratrem, útočníkem Liborem, blizoučko angažmá v Rusku. Nechtěl ale nic konkretizovat.

„S jedním klubem jsme už prakticky domluveni, ale ještě se to musí dořešit. Bratr má více nabídek než já i proto, že brankářský trh je nyní poněkud omezený,“ komentoval pro Šport.sk. Morální hledisko gólman, který si se sourozencem zahrál už ve švédském Örebro, vůbec neřeší.

„Situace spojená s politickým bojem nemá s námi sportovci, myslím si, nic společného. Nevyhýbám se ani KHL a víc k tomu nemám co říct,“ poznamenal. Kolega brankář Ivan Fedotov by mu ale možná k (ne)propojenosti sportu a politiky řekl své. Rus v únoru dotáhl národní tým ke stříbru z olympijských her, CSKA Moskva vychytal Gagarinův pohár a vysloužil si smlouvu s Philadelphií Flyers z NHL. Jenže vysněné štace se Fedotov v blízké době nedočká. Na začátku července byl zatčen v Petrohradě, údajně kvůli nesplnění vojenské služby. Vše ale napovídá tomu, že šlo o pomstu za podpis kontraktu s klubem ze znepřátelené země ve vyhrocené době. Následně byl násilně odvlečen na Sibiř, kde má absolvovat roční armádní výcvik.

Hudáček už v KHL působil v minulosti. Zkušený 33letý strážce brankoviště z ní odcházel právě do Sparty – dříve chytal za lotyšské Dinamo Riga. To mimochodem po začátku invaze oznámilo odchod ze soutěže. V předchozích sezonách oblékal muž s bohatými reprezentačními zkušenostmi také dres Čerepovce a Spartaku Moskva.

Tagy:
Vladimir Putin hokejista KHL sport Rusko HC Sparta Praha Libor Šulák sportovní soutěž Kontinentální hokejová liga Ivan Fedotov ruská invaze na Ukrajinu Július Hudáček Rudolf Červený hokej Dominik Hašek Libor Hudáček Dmitrij Jaškin Ivan Dmitrijevič Fedotov