Havlíček: Panoptikum, Piráti si z nás dělají srandu. ANO má co říkat, vpálil mu Ferjenčík

Karel Havlíček (ANO) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti)

Kauza hnutí STAN 28.6.

Piráti nesou svůj díl odpovědnosti za kauzu Dozimetr okolo hnutí STAN. Uvedl to stínový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Piráti se hájí tím, že v kauze není nikdo z jejich strany obviněný ani obžalovaný. „Hnutí ANO buduje korupční chobotnici, nemáte nás co poučovat,“ ohradil se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Poslanec Patrik Nacher (ANO) navrhoval odvolání pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který podle něj vedl magistrát se svým náměstkem Petrem Hlubučkem (dříve STAN), nyní obviněným v kauze Dozimetr v souvislosti s údajnou korupcí v pražském dopravním podniku (DPP). Pro odvolání ale hlasovalo jen 17 z 65 zastupitelů, a tak Hřib stále zůstává v čele Prahy.

„Bylo to na základě toho, že je tu kauza a snaží se to nalepit na Zdeňka Hřiba,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Podle stínového ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) byl však návrh na odvolání primátora správný. „To je panoptikum. Si z nás děláte srandu, pane Ferjenčíku? Hřib byl ‚pouze primátorem‘ a zodpovídá za to, co se v Praze děje. Šli jste do koalice s hnutím STAN a teď nám říkáte, že jste podali trestní oznámení na Hlubučka a současně jste s hnutím STAN udělali společný svazek, se kterým jste šli do voleb? Když si někoho vezmete, musíte protrpět i negativní zprávy,“ řekl Havlíček. Podle něj jsou Piráti za kauzu spoluzodpovědní.

Ferjenčík se ohradil a připomněl dřívější kauzy hnutí ANO. „Hnutí, které ma na svědomí kauzu Stoka, má co říkat, vy máte másla na hlavě habaděj,“ řekl Ferjenčík. Podle něj Piráti řídí město s čistým štítem a nikdo z nich není do kauzy namočený. „Hnutí ANO bralo peníze od obžalovaného člověka v této kauze a teď říká, že za vše můžou Piráti. Podívejte se na Stoku, na obžalovaného premiéra, hnutí ANO buduje korupční chobotnici. Nemáte nás co poučovat,“ soptil Ferjenčík.

Podle Havlíčka však hnutí ANO nenese žádnou vinu za to, co se v Praze děje. „Vy řídíte Prahu,“ upozornil s tím, že Dozimetr nelze s kauzou Stoka srovnávat.

„Primátor by měl mít přehled o tom, co se děje. Tohle pan Ferjenčík neokecá. Pan Hřib nese odpovědnost a měl by ji přijmout,“ komentovala to poslankyně Karla Maříková (SPD). Ferjenčík poté opět připomněl, že ze strany Pirátů nebyl nikdo v kauze Dozimetr obviněn. „Na koalici to nevrhá dobré světlo, to přijímám,“ připustil však Ferjenčík na závěr.

Tagy: