Tragédie obrovských rozměrů. Při oslavách Halloweenu v Soulu zemřelo nejméně 153 lidí

Nejméně 59 lidí zemřelo v tlačenici při oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu.

V tlačenici při sobotních oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu podle nejnovějších údajů zemřelo 153 lidí, včetně nejméně 22 cizinců. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na hasiče. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že nemá informace o případných obětech z řad českých občanů. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol vyhlásil státní smutek. Vláda podle něj důkladně vyšetří příčinu neštěstí, aby se podobná tragédie již neopakovala.

Mezi mrtvými jsou podle hasičů mimo jiné lidé z Číny, Íránu, Uzbekistánu, Spojených států, Rakouska nebo Norska. Hasiči rovněž uvedli, že 89 lidí utrpělo zranění. Dodali, že 19 osob se nachází ve vážném stavu. Původně úřady hovořily o 150 zraněných. O třech obětech z Ruska na sociální síti telegram informovala ruská ambasáda v Soulu. Většina obětí jsou mladí lidé do 30 let, píše Reuters.

Lidé byli umačkáni k smrti poté, co se velký dav kolem 22:20 místního času (15:30 SELČ) začal tlačit vpřed v úzké uličce poblíž hotelu Hamilton, hlavního místa večírků v Soulu. Úřady přesnou příčinu incidentu vyšetřují. Mnozí z návštěvníků měli na sobě masky a halloweenské kostýmy. Řada obětí jsou ženy ve věku kolem 20 let, uvedl šéf hasičského sboru Čche Song-pom. „Lidi byli jeden na druhém. Někteří ztráceli postupně vědomí, jiní už byli zjevně mrtví,“ popsal situaci Čche.

V souvislosti s neštěstí se ráno pohřešovalo 355 lidí, uvedla korejská agentura Yonhap.

Do ulic bylo k ošetření zraněných nasazeno více než 800 záchranářů a policistů z celé země, včetně veškerého dostupného personálu v Soulu. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol nařídil nasazení záchranářů specializovaných na pomoc po katastrofách. Podle svědků na místě vznikaly improvizované márnice. Starosta Soulu O Se-hun přerušil svou cestu po Evropě a vrací se do vlasti, uvedla agentura Jonhap.

Soustrast a podporu Jižní Koreji vyjádřila řada zahraničních politiků, například britský premiér Rishi Sunak či francouzský prezident Emmanuel Macron. „Tragédie v Soulu mě hluboce zarmoutila,“ napsal na Twitteru český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Televizní záběry a fotografie z místa události ukazují sanitní vozy seřazené v ulicích, kde je také množství policistů a záchranářů, kteří přenášejí zraněné na nosítkách. Je také vidět, jak záchranáři a chodci provádějí resuscitaci lidí ležících na zemi. Prvotní informace hovořily o desítkách lidí „se zástavou srdce“. Agentura AFP upozornila, že v Jižní Koreji se běžně o srdeční zástavě hovoří, dokud smrt oficiálně nestanoví lékař.

Podle místních médií se na oslavu Halloweenu do čtvrti Itewon, která je známá množstvím barů a nočních klubů, sjelo přibližně 100 tisíc lidí. Místo je oblíbené i mezi cizinci žijícími v Jižní Koreji a turisty. Byla to první velká halloweenská událost za poslední tři roky. Uskutečnila se poté, co země zrušila omezení, která měla bránit šíření nemoci covid.

Tagy: