Japonci za olympijské vstupenky „na nic“ utratili statisíce. Peníze hned tak neuvidí

Japonská olympiáda znamená velké zklamání hlavně pro diváky. Ti jsou z ochozů kvůli protiepidemickým opatřením zcela vyloučeni. Zatímco zahraniční fanoušci s tím počítali, ti japonští doufali, že sportovní klání uvidí na vlastní oči. A za vstupenky „na nic“ utratili nemalé peníze. Ani ty jim ale pořadatelé hned tak nevrátí.

Olympijský fanatik. Tak sám sobě říká pan Takašima. Za posledních patnáct let nevynechal ani jednu olympiádu. Na hry v domácím Tokiu si koupil 200 vstupenek, za které utratil 4 miliony jenů, což je přes 800 tisíc korun.

„Obdivuji, jak sportovci překonávají překážky na hřišti i v životě a dává mi to sílu překonávat vlastní trable. A chtěl jsem si hry užít spolu se svými přáteli a rodinou. No, nevyšlo to,“ uvedl pan Takašima.

Peníze za vstupenky až po paralympiádě

Na olympiádu se bude dívat jen doma v televizi nebo na obrazovkách v ulicích. Zahajovací ohňostroj sledoval jako spousta dalších před zdmi olympijského stadionu. „Jsem dojatý. Je tady skvělá atmosféra. Jen je tu spousta lidí. Tak nevím, jestli nakonec není vyšší riziko nákazy tady, než někde na stadionu,“ upřesnil.

A další nepříjemné překvapení čeká fanoušky při vracení lístků. Zeniki Kato si nadělil vstupenky ke svým šedesátinám. A peníze za ně jen tak neuvidí. „Žena říkala, že když už nemůžeme na stadion, tak si za ty peníze někam zajedeme na víkend. Ale dozvěděli jsme se, že peníze nám vrátí až po paralympiádě někdy v září. Tak to byl pro nás další šok,“ vysvětlil.

Podle oficiálních odhadů přijde Japonsko neúčastí diváků jen na vstupenkách o zhruba čtyři a půl miliardy korun. Spolu s nevyužitými hotely, restauracemi a dalšími službami pak bude ztráta představovat víc než 15 miliard.

Tagy:
peníze Japonsko Tokio Olympijské hry vstupenky peníze Letní olympijské hry v Tokiu 2021 cena vstupenky vstupenka Paralympijské hry