Just: Střelba na ruské škole byla připravená. Útoky jsou reakcí na tamější život

Tragická střelba ve škole v ruském Iževsku. Zemřelo zde nejméně 9 lidí včetně dětí.

Střelecký útok na škole v Rusku

Střelba na škole v ruském Iževsku byla s největší pravděpodobností promyšlená a připravená, ale nejde o reakci na vyhlášenou mobilizaci. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl spolupracovník redakce žijící v Moskvě Jiří Just. Podle jeho slov jde spíš o důsledek těžkého života v Rusku.

„Útok byl se vší pravděpodobností nejspíš připravený a s cílem zabít co nejvíce dětí,“ popsal Just odhadované pozadí střelby, ke které došlo během pondělního rána na škole v ruském Iževsku.

Útočník, který měl na hlavě kuklu a oblečení s neonacistickou tematikou, vešel do školy ozbrojený dvěma speciálně upravenými pistolemi a začal vraždit. Podle ruských vyšetřovatelů jeho řádění nepřežilo celkem 13 lidí, včetně 7 dětí. Zemřel i samotný střelec, podle všeho nakonec spáchal sebevraždu.

Motiv zůstává nejasný. Podle Justa však nejspíš nebude mít souvislost s vyhlášenou mobilizací ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který v minulém týdnu oznámil, že do armády kvůli válce na Ukrajině budou muset narukovat muži ze zálohy či s vojenskou zkušeností. Na mnoha místech ovšem verbíři brali takřka jakéhokoli muže, kterého potkali.

„Já bych nehledal v útoku v Iževsku nějakou reakci na mobilizaci,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Just s tím, že jde spíš o důsledek těžkého živobytí v Rusku. „Bohužel, Rusko se nachází v takovém stavu v posledních letech, kdy lidé reagují vypjatým způsobem na existenční a psychologické problémy, že vezmou zbraně a útočí na nejsnazší cíle,“ komentoval Just.

Taková je podle něj aktuální ruská realita. Jistý důsledek na ni ovšem samozřejmě může mít i ona mobilizace. „Situace se teď vyostřuje, když musí být mobilizováni i obyčejní chlapi, kteří nechtějí bojovat,“ poznamenal Just.

Tagy: