Kamarádi, které je radost sledovat. Skvělé déjà vu, nadchli Sýkoru zářící junioři

Tohle tu dlouho nebylo – Česko zase jednou vypadá jako hokejová velmoc, ze které musí mít všichni soupeři obavy. V ráži je juniorská reprezentace na světovém šampionátu, na kterém zatím splňovala přísná kritéria v každičkém zápase. „Vše, co dělají, má smysl. Musím mluvit jen v superlativech, což řadu let nešlo,“ chválí pro CNN Prima NEWS rozjetou partu zkušený trenér Marek Sýkora. Ve středu hraje nároďák od 20:30 semifinále se Švédy.

Senzace na olympiádě v Naganu, zlatý hattrick na seniorském mistrovství světa, do toho dva triumfy v řadě na šampionátu do 20 let. Na přelomu tisíciletí byla Česká republika na velkých hokejových akcích postrachem.

Ovšem jak roky běžely, z medailových hodů se začala stávat dietní záležitost. „Áčko“ čekalo na jakýkoliv cenný kov celou dekádu. Chudé období utnula až letos na jaře tím, že z MS ve Finsku přivezla bronz. Junioři jezdí domů s prázdnou dokonce už 18 let – naposledy se zadařilo na šampionátu 2005 v americkém Grand Forks.

Jestli má neúspěšná série někdy skončit, mělo by to být na probíhajícím turnaji v Kanadě. Výběr Radima Rulíka zatím nabízel českým fanouškům skvělou podívanou, a to od prvního utkání. Žádné výkyvy.

Skvělé déjà vu

Odstartoval vyloženým šokem – domácí superfavorizované „javorové listy“ porazil 5:2, byla to historicky první výhra mladých Čechů za tři body nad tímto týmem. Pak devítigólová demolice Rakouska, následně pěkný výkon se Švédskem pošramocený porážkou v prodloužení, poté opět krasojízda v podobě vítězství 8:1 nad Německem. Po postupu ze skupiny z prvního místa šli Češi ve čtvrtfinále na Švýcarsko. I když s ním v předvánoční generálce prohráli, tentokrát byli v laufu a soupeře přehráli rozdílem třídy 9:1. Za pět zápasů nastříleli 33 gólů.

„Je to skvělé. Déjà vu. Dělá mi radost sledovat, jak ti kluci výtečně bruslí a celkově hrají. Jejich výkony mají vše, co mají mít,“ podotýká pro CNN Prima NEWS někdejší kouč Marek Sýkora.

Teď se těší na repete zápasu se Švédy. A v kontextu prvního zápasu přidává před semifinále s Tre Kronor jedno varování. „První a třetí třetinu hrál český tým výborně. První možná až moc výborně. Stálo to moc sil, gól nepřišel. Švédovi pak stačí málo. Z toho jediného mám před semifinále strach – švédský tým je produktivní z ničeho. I ve čtvrtfinálovém zápase s Finskem se dokázal vyhrabat díky gólu v oslabení,“ upozorňuje 74letý Sýkora.

A vrátil se k tomu, co zatím „nároďák“ předváděl. A v čem tkví, že tak bavil. „Zní to jednoduše, ale tohle mužstvo dává góly. Díky řadě šikovných kluků, práci v předbrankovém prostoru. V útočném pásmu rozhodně nejsou jaloví a lakomí, dají kamarádovi dobrou přihrávku. Výborně se na to dívá,“ libuje si s tím, že je k vidění velký rozdíl oproti posledním letům.

„Průběh byl vždy víceméně stejný. Někdy tým udělal překvapení, ale turnaj nedopadl tak, jak by si všichni přáli. Každopádně takovýto suverénní postup do semifinále, který v Kanadě odstartoval porážkou Kanady…“ diví se stále Sýkora.

Žádný panáček do počtu

Chvála prší především na neobyčejně produktivní defenzivní opory. „Máme mimořádně dobré obránce – Davidy Špačka a Jiříčka. Druhý je velmi ambiciózní, někdy možná až příliš. Výtečně bruslí, často střílí, ale mně se zdá, že někdy to bere na sebe až moc. Kapitán Stanislav Svozil je také výborný. Do zaváhání v úvodu zápasu se Švýcarskem byl skvělý také brankář Tomáš Suchánek. A na útočnících vidím, že jsou to skvělí parťáci a kamarádi. Vše, co dělají, má smysl. Musím mluvit jen v superlativech, což řadu let nešlo,“ říká kladenský rodák, který trénoval i v Rusku.

Svozil má osm bodů, Špaček – syn slavného šampiona Jaroslava Špačka – šest, stejně je na tom i Jiříček. Z útočníků se nejvíce činí sedmibodoví Jiří Kulich, Jakub Brabenec a Gabriel Szturc, lze vypíchnout i šest bodů forvarda se zdvojeným jménem Marcela Marcela. Velkou kuriozitou je, že čtyři asistence má na svém kontě gólman Suchánek. „Bizarnost, která ale dokumentuje sílu mužstva,“ glosuje Sýkora.

Zároveň potvrzuje, že klíčem k úspěchu nejsou individuality, ale především to, jak hraje mančaft jako celek.

„Pozitivem je, že opravdu nevidím nikoho, kdo by byl slabý, nějaký panáček do počtu. Proti Švýcarům skvělou práci odvedla čtvrtá lajna. Opravdu velká vyrovnanost. A ti, kteří platí za větší celebrity mančaftu, této pozice nezneužívají. Týmová práce je nejcennější. Když trenér Radim Rulík řekne, že si za tím hráči takzvaně jdou, tak skutečně věřím – protože ho dobře znám –, že parta funguje,“ poznamenává.

Český výběr si tak na akci v Halifaxu dělá tu nejlepší možnou reklamu. A to rozhodně nijak neublíží šancím na to, že jeho jednotliví hráči budou v budoucnu zářit v NHL. Některé – jako třeba Svozila, Kulicha, Špačka, Matyáše Šapovaliva nebo Jakuba Brabence – už organizace z nejlepší ligy světa vlastní díky draftu. Jiříček si dokonce už v dresu Columbusu připsal debut ve hvězdné soutěži. Jiní čekají na to, který tým po nich ve výběru sáhne. „Když to půjde dobře, budou pokračovat v dobré práci a nezpychnou, myslím si, že je čeká pěkná budoucnost v NHL. Nesmí si to sami zkazit,“ uvádí Sýkora.

Ještě si přichystal slova chvály pro kouče Rulíka, kterého sám do trenérského řemesla zaučoval. Sedmapadesátiletý dirigent už má za sebou bohatou kariéru, která ale nyní graduje. Sedí na dvou židlích – v létě vzal vedle angažmá u juniorů laso od ambiciózního Dynama Pardubice.

„Naposledy jsem s ním mluvil v létě, před předchozím šampionátem. Nelíbilo se mi, že krátce po podpisu opouští Pardubice a jede s dvacítkou. Nezdálo se mi to. Ale dokázal mi to vysvětlit. Radim má velké zkušenosti, zaujal mě už v 90. letech, když jsem se s ním potkal v Karlových Varech,“ vysvětluje trenér.

„Má k dispozici dobré ročníky, ale druhá věc je, jak s těmi hráči pracuje. Evidentně s nimi umí mluvit, já teď z pozice starého chlapa vím, že je důležité, aby tam byl někdo, kdo s mladými dobře komunikuje. Má dobrý odhad, není hysterický, což kluci ocení. Dobře poskládal formace a navíc má výborné spolupracovníky. Sám si velmi pochvaloval asistenta Marka Židlického,“ zmiňuje Sýkora ikonu reprezentace, která v NHL odehrála přes 800 zápasů.

Na odloženém mistrovství světa před necelým půlrokem dosáhla „dvacítka“ na semifinále. Tento úspěch už nyní vyrovnala a české fanoušky dotlačila k přesvědčení, že má ještě na víc. Na finále, které by znamenalo zisk 18 let neviděné medaile, třeba i na zlato.

Tagy:
Kanada Finsko NHL trenér hokej sport semifinále česká hokejová reprezentace Radim Rulík David Jiříček mistrovství světa v hokeji do 20 let Jiří Kulich Mistrovství světa v ledním hokeji Marek Sýkora David Špaček hokej Tomáš Suchánek Stanislav Svozil česká hokejová reprezentace do 20 let Jiří Kulich