Konec víkendu s teplotami kolem 26 °C. Od pondělí se objeví přeháňky i bouřky

Jak přežít šílené vedro? Inspirujte se u jižních národů!

Stejně jako v sobotu, i konec víkendu se ponese v duchu léta. Bude jasno až polojasno, teploty vystoupají až k 26 °C. Přetrvávají vysoké koncentrace pylů, pozor by si tak měli dávat alergici. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) už ale zrušili výstrahu před nebezpečím požárů. Od pondělí se v Česku objeví přeháňky i bouřky.

Neděle bude jasná až polojasná. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 22 až 26 °C, na severovýchodě kolem 20 až 23 °C. Na horách vystoupají k 17 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr do rychlosti 4 m/s.

ČHMÚ ale nadále upozorňuje na vysoké množství pylů, které se nyní ve vzduchu objevují. „Míra zatížení pylem je v těchto dnech mimořádná. Díky vysokým teplotám vzduchu rozkvetly další alergeny. Nyní kromě břízy, která postupně odkvétá, kvetou také duby, buky, smrky, borovice, řepka, bez hroznatý a javor klen,“ píší meteorologové na Facebooku.

V noci na pondělí bude jasno až skoro jasno. Nejnižší teploty klesnou ke 12 až 8 °C, v údolích až k 6 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr do rychlosti 3 m/s.

Od nového týdne meteorologové očekávají přibývání oblačnosti. Nadále bude jasno až polojasno, postupně se však místy objeví přeháňky nebo bouřky. Teploty však nadále budou letní, pohybovat se budou mezi 24 až 28 °C, na severovýchodě kolem 22 až 25 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo jižní vítr do rychlosti 4 m/s, k večeru se bude v Čechách měnit na mírný západní a v bouřkách zesílí.

V noci na úterý teploty klesnou k 16 až 12 °C. Během dne bude oblačno až zataženo, na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami, ojediněle s bouřkami. K večeru bude srážek i oblačnosti ubývání. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 18 a 23 °C.

Vát bude mírný západní, postupně čerstvý severozápadní vítr o síle 4 až 8 m/s, přechodně místy s nárazy kolem 15 m/s. K večeru se bude měnit na severní až severovýchodní a zeslábne.

Tagy: