Ministr Válek pod palbou kritiky: O křeslo se ale bát nemusí. Politolog vysvětlil, proč

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Ministr zdravotnictví Válek čelí kritice

K rezignaci vyzval ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) předseda SPD Tomio Okamura. A kritiku šéf resortu zdravotnictví sklízí i z vlastních řad. Co by ale jinému už dávno zlomilo vaz, podle názoru politologa Lukáše Jelínka Válek ustojí.

Není to poprvé, kdy opozice volá po odvolání ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Naposledy se tak stalo v neděli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS, kdy jeho rezignaci požadoval Tomio Okamura. „To, co předvedl ministr Válek... Už rok není schopný zajistit léky, měl dávno podat demisi. Od ledna hrozí kolaps zdravotnictví,“ nechal se slyšet předseda SPD.

ČTĚTE TAKÉ: Válek je jako popletený strejda, kritizují ho Zeman a spol. Podle premiéra si vede dobře

A servítky si nebere ani europoslankyně a šéfka komunistů Kateřina Konečná. „V prosinci evidentně přestane fungovat zdravotnictví, protože pan ministr Válek to má na háku, stejně jako všichni,“ kritizovala Konečná.

Jedna lež za druhou

Člen sněmovního zdravotnického výboru Kamal Farhan (ANO) Válkovi vyčítá způsob komunikace. „Nekomunikuje dobře ani s lékaři, ani s veřejností. Nekritizuji ministra Válka, kritizuji jeho sliby. Jeho nesplněné sliby. To je jedna nepravda, jedna lež za druhou,“ řekl Farhan.

Dalším Válkovým problémem jsou také peníze pro zdravotníky. Ve středu se má Válek sejít se zástupci lékařů a jednat o snížení dobrovolných přesčasů. Podle politologa Lukáše Jelínka, ale ani případný neúspěch v jednání Válka z ministerského křesla nesesadí. „Je nejvýše postaveným vládním politikem TOP 09, a dokud by TOP 09 nenašla lepšího adepta na ministerské křeslo, nemusí se Válek o svůj osud bát,“ vysvětlil Jelínek.

Premiér Petr Fiala (ODS) za svým ministrem zdravotnictví stojí. „S panem ministrem pravidelně mluvím. Problém přesčasů je tu už dlouho, ministr Válek i další členové se této problematice intenzivně věnují,“ uvedl Fiala.

Tagy: