Mimořádný masakr proruských sil. Na Donbasu se armáda ztenčila na polovinu, tvrdí Britové

Luhanský separatista na frontě u Severodoněcku.

Válka na Ukrajině 23.6.2022 6:30

Velká část bojů na Ukrajině se v posledních týdnech soustředí na území Donbasu. Jenže i přes početnou materiální a personální převahu se Rusům nedaří tak, jak si představovali. Britové upozornili na statistiku, podle které je úbytek ruských a proruských sil opravdu mimořádný a dosahuje až poloviny původního počtu vojáků.

Rusko pokračuje v těžkém ostřelování, snaží se obklíčit Severodoněckou oblast přes města Izjum na severu a Popasna na jihu. Okupanti se s velkou pravděpodobností chystají na Donbasu nasadit velké množství záložních jednotek, aby boje, ve kterých se jim příliš nedaří, uspíšili a překlopili převahu jednoznačně na svou stranu.

Ruské úřady zveřejnily celkový počet vojenských obětí na Ukrajině naposledy 25. března. Samozvaná Doněcká lidová republika (DLR) však údaje o počtu obětí za své jednotky dává k dispozici pravidelně.

„K 16. červnu přiznala DLR celkem 2 128 vojáků zabitých v boji a 8 897 zraněných, a to od začátku roku 2022. Počet ztrát odpovídá přibližně 55 procentům jejích původních sil, což poukazuje na mimořádný úbytek ruských a proruských vojáků v Donbasu. Je vysoce pravděpodobné, že síly DLR jsou vybaveny zastaralou výzbrojí a výstrojí,“ poukázalo ve čtvrtek ráno britské ministerstvo obrany.

Podle dřívějších svědectví z Donbasu je tvrzení o zastaralé výzbroji nejspíše pravdivé. S až neuvěřitelným vylíčením situace přišel v dubnu jeden z branců, student odvedený na konci února. Podle něj nebyli dostatečně vybaveni a někteří nemají ani dostatečnou vojenskou průpravu. Jeden z jeho „parťáků“ mu dokonce řekl, že „ani neví, jak se střílí z automatické zbraně“.

Pušky patří spíše do muzea

Podle svědectví tří lidí, kteří viděli vojáky ze separatistického regionu, bylo několik donbaských branců vybaveno puškou Mosin, která byla vyvinuta koncem 19. století a jejíž výroba skončila před desítkami let. Donbaští bojovníci s puškami Mosin jsou rovněž vidět na snímcích sdílených na sociálních sítích. Podle agentury Reuters se ale záběry nepodařilo nezávisle ověřit.

Stížnostem nahněvaných vojáků na Donbasu čelí i ruský prezident Vladimir Putin. Členové armády ve videu protestovali proti otřesným podmínkám na frontě. Stěžovali si, že nemají jídlo a léky a do války byli údajně odvedeni pod hrozbou popravy.

„Prakticky po celou dobu války jsme bez přestávky působili na frontové linii v Chersonské oblasti. Naše mužstvo se muselo vypořádat s hladem a mrazem. Dlouhou dobu jsme neměli přístup ke zdravotnickým, materiálním ani potravinovým zásobám,“ uvedl ve videu důstojník ze 113. střeleckého pluku.

Brancům je vyhrožováno popravou

Později se dokonce objevily spekulace, že byl daný důstojník zabit a jeho tělo pohozeno u domu jeho matky. Ukrajinská zmocněnkyně pro lidská práva Ljudmila Denisovová prohlásila, že těm, kteří odmítají být odvedeni do armády v Luhanské oblasti, bylo vyhrožováno popravou.

„Ruští okupanti prohledávají oblast a hledají muže, kteří se přesunuli hluboko do okupovaných území a na bezpečnější místa, aby unikli ostřelování. Provádějí razie v bytech, domácnostech a příměstských oblastech. Branci jsou odváděni se zbraní v ruce a v případě jakéhokoli odporu je mužům vyhrožováno popravou,“ popsala Denisovová.

Vojákům na frontě také údajně chybí helmy, uniformy a po nepříteli střílejí z pušek, které by člověk hledal spíše ve vitríně vojenského muzea. Jeden z bojovníků popsal, že on a jeho kolegové ve zbrani jsou terčem posměšků ze strany regulérní ruské armády i Čečenců, kteří se do bojů proti Ukrajině rovněž zapojili. „Nemáme uniformy ani helmy. Čečenci nám říkají ‚maso‘,“ dodal ozbrojenec.

Tagy: