Přehnala jsem to, přiznala odvolaná ombudsmanka, která líčila znásilnění Rusy na Ukrajině

Ljudmila Děnisovová

Přibarvená znásilnění

Odvolaná ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisovová prolomila mlčení. Zástupkyně pro lidská práva prohlásila, že o násilném chování ruských vojáků mluvila velmi tvrdě, aby přesvědčila svět, že musí její zemi co nejvíce podpořit. Konkrétně jí poslanci vyčítali způsob, jak informovala o údajném znásilňování ukrajinských civilistů členy invazních sborů.

Denisovové ukrajinský parlament před týdnem vyslovil nedůvěru. Důvodem měl být podle ukrajinských poslanců způsob, jak líčila ruské znásilňování. „Asi 25 žen ve věku 14 až 24 let bylo znásilněno během okupace ve sklepě jednoho domu v Buče. Devět z nich je těhotných. Volala nám 25letá žena, aby nám řekla, že její 16letá sestra byla znásilněna na ulici před jejími zraky,“ nechala se před časem slyšet Denisovová.

Proti bývalé ombudsmance se ozvali nejen poslanci, ale dokonce i ukrajinští novináři, kterým se nelíbily extrémní a detailní popisy událostí. Po delším mlčení Denisovová své počínání vysvětlila.

„Ano, výrazy, které jsem použila, byly velmi expresivní. To jsem pak řešila se svými mediálními poradci. Přiznávám, možná jsem to trochu přehnala. Nicméně to, čeho jsem chtěla dosáhnout, je přesvědčit svět, aby pomohl s vyzbrojováním a zároveň vyvinul tlak na Rusko,“ vysvětlila dnes už bývalá ombudsmanka.

O zjevných zločinech proti civilistům se svět od února většinou dozvídá z videí. Jedno z nich například zachytilo nelidské chování ruských vojáků, kteří v březnu v autosalonu nedaleko Kyjeva zavraždili střelbou do zad neozbrojené majitele prodejny a hlídače. Dcera zavražděného majitele autosalonu ještě nesebrala síly se na video podívat.

„Video si ale uložím a nechám svým dětem a vnoučatům. Měli by o tomto zločinu vědět a nikdy nezapomenout, čeho jsou naši sousedé schopni,“ popsala dcera zavražděného majitele autosalonu Julia Plyatsová.

Ruský voják dostal v Kyjevě doživotí

Dostatečně zdokumentované jsou i zločiny v Buče nedaleko Kyjeva. Po osvobození oblasti našli Ukrajinci v hromadných hrobech na čtyři stovky těl. Další mrtví civilisté leželi v ulicích. Ukrajinské soudy zatím poslali do vězení jen tři vojáky.

Jedním z nich byl Vadim Šišimarin, který na ulici zastřelil staršího muže jen proto, že se bál, aby neprozradil polohu ruské jednotky. „Přiznávám vinu. Vím, že mi neodpustíte, ale přesto vás prosím o odpuštění za všechno, co jsem udělal,“ kál se ruský voják u tribunálu. Soud poslal vojáka do vězení na doživotí.

Tagy: