Mrtvou klientku poznala podle nalakovaných nehtů. Chtěla jen žít, říká vizážistka z Buči

Ukrajinci v sobotu 2. dubna uvedli, že znovu ovládli celou Kyjevskou oblast. Ve městě Buča objevili následky masakru.

Německá rozvědka má důkazy o ruském masakru civilistů v Buči. Podezření z válečných zločinů čelí i Ukrajinci

Poslední dny plní média hlavně znepokojivé a drastické snímky mrtvých Ukrajinců v osvobozených obcích kolem Kyjeva. Pro vizážistku z Hostomelu Anastasii Subačevovou, která už pět let pracuje v Buči, byla ale specifická zejména jedna fotografie. Podle nalakovaných nehtů totiž poznala svou klientku, která v tu chvíli už bezvládně ležela na ulici.

„Válka mi zase utrhla kus srdce. Když jsem fotografii viděla poprvé, cítila jsem, že mě to hrozně bolí a nechápala jsem proč,“ uvedla Subačevová na svém Instagramu. Následně poznala dokonale upravené červenobílé nehty ženy, která nehybně a celá od hlíny ležela na ulici ve městě Buča.

Podle webu The New York Times pracuje vizážistka v Buči již pět let, proto zná v obci mnoho svých zákaznic a zároveň na první pohled pozná svou práci. Proto také na fotografii identifikovala ruku své 52leté klientky Iryny Filkinové, která chtěla zpopularizovat svůj Instagram a u Subačevové si pravidelně nechávala zkrášlovat nehty. Poslední sezení spolu měly 23. února.

„Podobné příběhy by měl znát každý. Příběhy, ve kterých jsou zabíjeni nevinní lidé, trpí a svět je pro ně nespravedlivý a krutý,“ uvedla Subačevová. Na Irynu vzpomíná jako na energickou a vždy pozitivně naladěnou bytost, která vždy s radostí sdílela své pokroky a nápady.

„Jednoho dne mě chytila za ruku a povídá: ,Ve stáří jsem konečně pochopila to, co nejdůležitější – musíš se mít ráda a žít jenom pro sebe. Konečně budu žít tak, jak chci‘,“ popsala vizážistka nejsilnější zážitek se svou klientkou. Její slova si prý bude pamatovat navždy. „Chtěla jenom žít,“ dodala.

Podle The New York Times dcera zesnulé utekla z Buči na začátku války a o smrti své matky se dozvěděla 6. března. Matka byla podle ní zastřelena, když se vracela na kole z práce. Stejně ještě více než měsíc doufala, že to je omyl a její nejbližší člen rodiny je stále naživu.

Dcera tělo své matky stále hledá

„Uvědomovala jsem si, že je to téměř nemožné. Přes měsíc jsme nebyly v kontaktu, ale dítě na svou mámu vždycky čeká,“ napsala dcera na sociální síť Telegram. Zesnulá Filkinová měla v pátek narozeniny, ten samý den uviděla dcera zmíněnou fotografii. „I kdyby na fotce nebyla žádná manikúra, stejně bych poznala, že je to moje máma,“ uvedla s tím, že tělo stále hledá, aby ho mohla pohřbít.

Světem v posledních dnech otřásají záběry z osvobozených obcí kolem Kyjeva. Mrtví civilisté leží na ulicích, v domech nebo v připravených masových hrobech. I když ruská strana označuje záběry za zinscenované, zejména západní státy záběrům bez výhrad věří a chování Rusů považují za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

„Zdá se, že ruské vedení se opravdu bojí, aby se po dalších záběrech neopakoval hněv světa. Máme informace, že ruská vojska změnila taktiku a snaží se z ulic a sklepů okupovaného území odstranit zabité Ukrajince. Je to jen pokus o zakrytí důkazů, nic víc,“ řekl ve svém čtvrtečním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Mluvčí ruského prezidenta Peskov a ruské ministerstvo obrany účast na vraždění civilistů popírají. Zveřejněné snímky a videa o zločinech jejich vojáků označují za provokaci a tvrdí, že „ani jediný civilista netrpěl“, dokud město ovládali ruští vojáci. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že záběry jsou zinscenované představení.

Tagy: