Není čas čekat, hrozí pořádně horký podzim. Český diplomat varuje před sociálními bouřemi

Demonstrace proti vládě Petra Fialy (ODS) na Václavském náměstí (3. září 2022)

Zima bude velmi náročná kvůli hrozícímu nedostatku energií. Problémy ale mohou nastat už na podzim, kdy hrozí sociální bouře kvůli vysokým cenám elektřiny a plynu. Myslí si to uznávaný český diplomat Jaroslav Zajíček, který má přimět 27 zemí Evropské unie k celoevropskému řešení. Podle něj musí státy přijmout společné řešení, aby se neuzavřely jako během covidové krize.

Téma celoevropského řešení energetické krize je pro Evropskou unii nesmírně důležité. Myslí si to český diplomat Jaroslav Zajíček, který je zástupcem velvyslankyně při Evropské unii. Diplomat v rozhovoru pro server Politico uvedl, že současná situace je jedna z nejvíce obtížných a nejrušnějších v jeho dosavadní kariéře. „Nesmíme ztrácet čas. Musíme jednat v rámci dnů a týdnů, nikoliv měsíců. Řešení musíme představit před začátkem topné sezóny,“ řekl Zajíček.

Ten je velvyslancem v Coreperu I. Do jeho gesce tak spadá dojednávání shody na nových unijních pravidlech, které se týkají energetiky, dopravy nebo zemědělství. Energetickou krizi a její dopady Zajíček řeší a připravoval také mimořádné jednání ministrů energetiky, které svolal ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).

Diplomat kvůli jednání varoval před tím, že pokud se nepřijme rychlé a účinné opatření, tak se nemusíme obávat jen chladné zimy. Mnohem horší pro státy bude horký podzim, který bude vyostřený sociálními bouřemi. „Vysoká inflace a ceny energií mají vážný dopad na občany a firmy v celé Evropské unii,“ řekl Zajíček s tím, že udržení důvěry lidí bude zásadní pro zachování sociálního smíru.

Další mimořádné jednání ministrů energetiky proběhne 30. září v Bruselu. Politici mají jednat o řešení vysokých cen energií. Dosud je předjednáno, že státy mohou využít nečekané zisky producentům energie.

Udržení jednoty EU

Mimořádná jednání ministrů energetiky budou podle Zajíčka důležité i pro to, aby Evropská unie přišla s jasným a jednotným řešením. Nemělo by tak dojít k situaci, kdy státy na EU rezignovaly jako během covidové krize a přinášely národní řešení. Zajíček varuje, že pokud by jednání selhala, tak by to mohlo mít fatální důsledky. Proto je podle něj naprosto nezbytné společné opatření.

„Naší úlohou v době předsednictví Evropské rady je zajistit, aby mezi jednotlivými členskými státy probíhalo společné porozumění,“ řekl dále Zajíček pro Politico. Očekává také, že ministři na jednání zúží výběr mimořádných opatření, která mohou pomoci ke zmírnění cen. „Uděláme vše, co bude potřeba, abychom se na tom dohodli,“ řekl před jednáním Zajíček.

Tagy: