Nová obchodní dohoda mezi USA a EU? Německo chce začít jednat po kongresových volbách

Joe Biden a Olaf Scholz

Scholz požádal čínského prezidenta, aby využil svého vlivu na Rusko

Byla to právě sociální demokracie současného spolkového kancléře Olafa Scholze, která poslala k ledu někdejší dohodu o vzájemném obchodu a investicích mezi Spojenými státy a Evropskou unií známou jako TTIP. Nyní se Scholz nechal slyšet, že by chtěl zahájit nové rozhovory s americkou stranou o obchodní dohodě mezi oběma hospodářskými bloky.

„Existuje zde přání zahájit rozhovory a posunout se rychle dopředu,“ řekla tisková mluvčí německé vlády Christiane Hoffmannová v pondělí v Berlíně novinářům. A dodala, že obnovení jednání o nové obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Spojenými státy považuje za velmi důležité sám spolkový kancléř Olaf Scholz (SPD).

Nic prý na Scholzově odhodlání nemění ani fakt, že ve Spojených státech proběhly volby do Kongresu, které mohou značně překreslit politickou mapu USA. Existuje totiž riziko, že demokratický prezident Joe Biden bude čelit republikánské většině jak ve Sněmovně reprezentantů, tak v Senátu. „Předpokládáme, že rozhovory můžeme zahájit tak či tak,“ odpověděla Hoffmannová na otázku, zda je něco takového možné i v případě, že Bidenův vliv po volbách zeslábne.

Nejde o vzkříšení TTIP

Podle serveru Politico.eu dali němečtí představitelé již dříve najevo, že mají na nové obchodní dohodě se Spojenými státy zájem. Může to prý zabránit negativním dopadům amerického zákona k potlačení inflace na vzájemný obchod mezi USA a Evropskou unií. Takové obavy totiž vyjádřil jak Berlín, tak například také Paříž.

Bylo to přitom právě Německo, kvůli jehož tehdejšímu postoji skončila jednání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství, dohodě známé jako TTIP. Její vyjednávání probíhalo v letech 2013 až 2016, nicméně se je nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce.

Nyní se zdá, že by díky politické konstelaci na obou stranách Atlantiku mohla být naděje na uzavření takové dohody větší. Vedle Scholze totiž obchodní dohodu s USA podle serveru Politico.eu podporuje také spolkový ministr financí Christian Lindner (FDP). „Neměli bychom se ale snažit o vzkříšení TTIP, nýbrž reagovat na to, že se situace ve světě od té doby změnila,“ cituje Politico šéfa německé státní kasy.

Tagy: