sledujeme živě

ON-LINE: Na povodně dáme desítky miliard, řekl Stanjura. Nevyloučil stav legislativní nouze

Souhrn událostí

  • Stanjura: Na škody dáme 40 miliard korun.
  • Počet obětí záplav stoupl na pět.
  • Situace zůstává kritická hlavně v jižních Čechách na řece Lužnice.
  • Hejtman Půta ukončil na Frýdlantsku stav nebezpečí.
  • MZd: Distributoři léků se do většiny lékáren dostanou, může pomoci IZS.

Na odstranění následků povodní půjde 40 miliard korun, oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na čtvrtečním brífinku. Zároveň ani nevyloučil stav legislativní nouze. Povodně v Česku si vyžádaly pátý lidský život, oznámil ve středu večer ve vysílání CNN Prima NEWS ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Znepokojivá situace nadále zůstává v Jihočeském kraji. Ve čtvrtek starosta Veselí nad Lužnicí odvolal evakuační pohotovost, hladiny Lužnice by již neměla výrazně stoupat, stále je ale na stupni označeném za extrémní povodeň. Ještě ve čtvrtek se některý z povodňových stupňů nacházel na 55 místech.

V Česku platil ve čtvrtek ráno některý z povodňových stupňů ještě na 55 místech, na třetím nejvyšším stupni ohrožení je asi desítka míst. Lužnice pod rybníkem Rožmberk nad ránem vystoupala na úroveň označovanou za extrémní povodeň, která odpovídá padesátileté vodě. Stupeň ohrožení evidují vedle Lužnice, Nežárky, Blanice a Nové řeky v jižních Čechách, také čtyři místa na dolním toku Labe a rovněž Dyje v Trávním Dvoře pod vodní nádrží Vranov. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před 8:00.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Na měřicí stanici v obci Frahelž na Lužnici pod Rožmberkem se ve čtvrtek hladina řeky dostala na úroveň extrémního povodňového ohrožení nad ránem. Český hydrometeorologický ústav uvedl, že Lužnice ve Frahelži překročila limit pro padesátiletý průtok, tedy průtok, který je v dlouhodobém průměru dosažen nebo překročen jedenkrát za 50 let. Vzestup hladiny se v posledních hodinách zpomaluje. Hladina Nežárky, která je přítokem Lužnice, klesá. Třetí povodňový stupeň ve čtvrtek ráno na jihu Čech evidovaly na Lužnici také stanice Bechyně a Klenovice, dále Nežárka v Hamru, Nová řeka v Mláce a Blanice v Husinci.

Veselí nad Lužnicí na Táborsku odvolalo dnes dopoledne evakuační pohotovost. Hladiny řek Lužnice a Nežárka, které mají ve městě soutok, by už neměly výrazně stoupat. Novinářům to ve čtvrtek řekl starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (BEZPP, za Jihočechy 2012). Evakuační pohotovost pro část města trvala několik dní, kdy hrozilo, že voda zaplaví některé domy.

Na Labi se drží stupeň ohrožení na dolním toku pod soutokem s Vltavou. Kolem 08:00 přetrvávalo ohrožení v Mělníku za soutokem, Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. Meteorologové očekávají v Mělníku pokles pod třetí stupeň ve čtvrtek odpoledne nebo večer, v Ústí nad Labem a v Děčíně v pátek. „Nad úrovní druhého stupně povodňové aktivity je již jen Opava v Děhylově, dolní Morava, většina toku Dyje, toky v povodí Malše, Loučná v Dašicích a Chrudimka v Padrtech,“ uvedli meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Obce před kalamitou a po ní. Podívejte se, jak povodeň zpustošila česká města

Stanjura: Poskytneme 40 miliard

Během brífinku ve čtvrtek dopoledne ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) přiblížil, kolik peněz vláda poskytne. „Připravíme novelu státního rozpočtu roku 2024, kde uvolníme pro odstraňování následků škod 30 miliard korun a současně návrh rozpočtu roku 2025. Ve středu dodáme na vládě 10 miliard korun na odstraňování následků škod, dohromady to tedy bude 40 miliard korun,“ řekl Stanjura. Dodal, že se kloní k použití stavu legislativní nouze, která umožňuje zrychlené projednání návrhu zákona za mimořádných okolností.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana počet mimořádných událostí klesá a situace se uklidňuje, přestože velice pomalu. Hlavní prioritou je podle něj zajistit v zasažených oblastech pitnou vodu, mobilní signál a elektřinu. Do nejpostiženějších částí země bude vláda chtít dodávat elektrocentrály. Půjde například o místa, kde byly zatopené elektrické rozvodny. Elektrocentrály by měly pocházet ze státních hmotných rezerv a dodávat je budou hasiči. Někteří dodavatelé energií už podle Rakušana obnovili přívod, a do pátku by se tak počet obcí bez přístupu k energiím měl snižovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zasáhla povodeň vaše auto? Expert poradil, jaká hloubka vody mu neuškodí a kdy můžete odjet

Tagy: