Policejní vyjednavač: Cíl je najít společné řešení, ne někoho přesvědčit. Co je nejtěžší?

Šéf pražských policejních vyjednavačů Karel Pošíval

Záchrana rukojmích, sebevrahů, ale i komunikace s pachateli na místě činu. To je práce policejních vyjednavačů. Naposledy na sebe upozornili před týdnem při zásahu v Praze. Muž tam zastřelil svého souseda a zabarikádoval se v domě. „Ve vyjednávání nejde o to někoho přesvědčit, ale najít společné řešení,“ říká o své práci policista Karel Pošíval.

Nejprve střelba přímo na ulici, pak vyjednávání s pachatelem, který se ukrýval ve vlastním bytě, a nakonec zásah policejního komanda. Tak by se dalo stručně popsat drama, které se odehrálo poslední říjnovou neděli v pražských Strašnicích. Nebo jiný případ z poslední doby. Muž pod vlivem drog za dveřmi jednoho z pražských bytů. Vykřikuje výhružky. Jen těžko lze odhadovat, jestli ublíží sobě nebo někomu jinému. V obou případech sehrál roli nejprve vyjednavač a následně došlo na zásahovku.

„V žádném případě to není selhání vyjednavače, Já vám můžu říct případ, který jsme řešili několik let nazpátek, kdy muž zadržoval jako rukojmí malou holčičku,“ říká šéf pražských vyjednavačů Karel Pošíval. Mluví o 12 let starém případu z kobyliského sídliště. Psychicky narušený muž tehdy v bytě vyhrožoval, že děvčátko zabije. Šlo o příbuzného, který trpěl přesvědčením, že po něm jde mafie.

„S kolegy jsme s ním vyjednávali několik hodin. Tím vyjednáváním jsme docílili toho, že ji přestal ohrožovat nožem, který jí držel na krku celou dobu. Poslal ji do jiné části místnosti, než kde se on nacházel, a začal s námi mluvit, aniž by jí držel,“ popisuje Pošíval. V ten moment mohlo udeřit ozbrojené komando.

Nejhorší jsou zdrogovaní

Mnohem častěji vyjíždí vyjednavači na pomoc sebevrahům. Barikádové situace ale bývají mnohdy mnohem nebezpečnější. Rozdělují se do dvou skupin. Pachatelé buď vyhrožují ublížením svým blízkým, nebo sami sobě. Pokaždé je nejdůležitější získat jejich důvěru. „Musím citovat svého velkého učitele a skvělého vyjednavače Radima Paříka, který říká, že ve vyjednávání nejde o to někoho přesvědčit, ale najít společné řešení,“ pokračuje pražský vyjednavač.

Někdy pomáhají i příbuzní, to když se vyjednavač snaží získat o člověku na druhé straně dveří nějaké informace. Vůbec nejtěžší jsou situace, kdy se jedná o zdrogované pachatele. „Jednou jsou ty emoce dole, jednou nahoře. Jednou se s někým dohodnete, on to pak zruší,“ vysvětluje Pošíval. Přitom právě zdrogovaní nebo opilí lidé jsou vůbec nejčastějšími pachateli při barikádových situacích.

Tagy: