Přežila jsem, ale nevím co ostatní. Zkrvavená dívka popsala bombardování školy v Černigově

Zničená škola ve městě Černigov.

Momenty hrůzy prožila školačka z Černigova. Ruská armáda začala ukrajinské město bombardovat, ačkoliv v něm není žádná vojenská základna. Při svém ostřelování zničila obytné domy, nemocnice i školu, ve které se dívka zrovna nacházela. S tváří od krve vzkázala, že přežila. „Nevím ale, zda i ostatní,“ svěřila se ve videu, které koluje po sociálních sítích.

Seděla ve škole a soustředila se na výuku. Jenže poklidné vyučování narušila střelba ruské armády. „Najednou jsem uslyšela explozi,“ vysvětlila blonďatá dívka ve videu, které zveřejnila na sociálních sítích. S tváří od krve líčila, jak bomba dopadla i na její školu, která nese číslo 21.

Z poničené školy dokázala utéct, byla však zraněna. „Přežila jsem, ve škole však bylo hodně dětí. Nevím, zda to ostatní přežili,“ doplnila. Následně vzkázala: „Doufám, že tam, kde jste, je to lepší.“ Zpráva o bombardování civilistů lidi napříč světem šokovala. Mnozí nechápou, proč Rusové na město útočili.

Cílem bombardování totiž nebyla žádná vojenská základna. V Černigovu, který je od hlavního města vzdálen zhruba 140 kilometrů, totiž žádná není. Naopak, střely dopadly do obytných částí. Poničily řadu budov, včetně zmiňované školy, nemocnice nebo panelových domů.

„Nejsou tu žádné vojenské cíle, jen hřbitov, obytné domy, kliniky a nemocnice. Proč nás bombardují?“ ptala se před mikrofonem webu BBC zoufalá Světlana, která se během ostřelování se svými dvěma dětmi ukrývala pod jídelním stolem. „Byla jsem s matkou, babičkou a naší sousedkou v našem domě, když jsme slyšely ostřelování. Místní nemocnice a školy jsou zničené. Rusové slíbili, že nebudou zabíjet civilisty, oni je ale zabíjí,“ uvedla 22letá zdravotní sestra Katja.

Jen metry od tragédie dělily 52letou učitelku matematiky Larysu. Spolu s manželem, sestrou a švagrem se schovávali na schodišti ve svém domě. „Slyšeli jsme letadla, která nám létala nad hlavou. Najednou se ozval rachot a celá budova se otřásla. Vyběhli jsme ven, lidé křičeli. Pak jsme viděli, jak raketa proletěla naším domem a zasáhla i vedlejší budovu,“ popsala momenty hrůzy.

Nikdo útoku nerozumí. Jediné, co si lidé v Černigovu přejí, je, aby válka skončila a oni již nemuseli truchlit nad svými nejbližšími. Během ostřelování zhruba 300tisícového města 4. března zemřelo více než 40 lidí.

Tagy: