Přijetí hovoru jako boj kdo s koho? Digitální odysea pomáhá seniorům zkrotit nejen smartphone

Jen v Nymburce se během posledního roku konalo už 17 kurzů zaměřených nejen na ovládání telefon a tabletu, ale také na počítače.

Digitální odysea naučí seniory zvládat nejen chytrý telefon

Přijetí hovoru na chytrém telefonu se pro mnoho seniorů může například v přeplněné ordinaci nebo autobuse stát s nadsázkou bojem kdo s koho. V rámci kurzu projektu Digitální odysea se dozví nejen to, jak z tohoto souboje vyjít jako pomyslný vítěz, ale i spoustu další užitečných věcí.

„Občas bojují už třeba s tím přijetím hovoru, někdo se ztrácí v smskách, někdo neumí poslat fotku, někdo neumí najít v mapě, je to hrozně individuální,“ uvedl pro CNN Prima NEWS lektor z Moudré sovičky Lukáš Staněk.

Poslechněte si celý rozhovor formou podcastu

Zvládnout nejen chytré telefony, ale i tablety nebo počítače jim pomáhají kurzy projektu Dgitální odysea, které probíhají už od roku 2021. „Dozví se zaprvé základy. Nějaké finty, co daný telefon umí a nikdo jim to neřekl. Jak najít cokoli na mapě, na internetu, jak poslat nebo přeposlat fotku atd.,“ vysvětlil Staněk.

Jen v Nymburku se během posledního roku konalo už 17 kurzů zaměřených nejen na ovládání telefonu a tabletu, ale také na počítače. Zájem ze strany seniorů je obrovský. „Za celou dobu máme pořád nějaké uchazeče, kteří jsou v seznamu čekajících, takže pořád vyhlašujeme nové a nové kurzy a pořád ještě ta potřeba není uspokojena,“ popsala knihovnice z Městské knihovny Nymburk Jana Hrdličková.

ČTĚTE TAKÉ: Co brání seniorům v ČR používat chytré technologie? Nedůvěra a nízké sebevědomí

A jaké pocity si z kurzu odnášejí samotní senioři? „Velice mě to překvapilo, bylo to na velice odborné úrovni a zanechalo to v nás hodně nových poznatků,“ chválila si kurz paní Helena.

Kurzem prošly desetitisíce seniorů

„Kurzy Digitální odysey probíhají po celé České republice, protože spolupracujeme s Moudrou sovičkou, která kurzy zaštiťuje, se Sdružením knihoven a s knihovnami, městy a obcemi obecně. Takže po koordinaci s těmito organizacemi je možné to uskutečnit skutečně kdekoli,“ upřesnila programová manažerka nadace Vodafone ČR Jolana Hájková.

A o tom, že věk v kurzu nehraje žádnou roli, svědčí i fakt, že například v Jihočeském kraji se ho zúčastnil i senior, kterému bylo 96 let. Pokud budeme pak mluvit o průměrném věku účastníků, tak ten se pohybuje kolem 75 let. Mnohem častěji se jdou „dovzdělat“ ženy. Z desetitisíců lidí, které kurzy prošly, tvoří zhruba 80 % účastníků. Vůbec nejvyhledávanějším je ve Středočeském kraji. Pomyslnou druhou příčku obsadil kraj Karlovarský a třetí Olomoucký.

Senioři se na kurz můžou přihlásit buď na bezplatné lince 800 220 044, nebo přímo na stránkách Digitální odysey. Tam navíc najdou i spoustu další užitečných funkcí, jako je například slovníček pojmů spojených s používáním nejen chytrých telefonů, ale i ukázkový e-shop, kde si můžou vyzkoušet nakoupit on-line.

Tagy:
počítač smartphone CNN Prima NEWS Česko Komerční sdělení Nymburk Moudrá sovička Nadace Vodafone Digitální odysea Městská knihovna Nymburk