Proti zdražování protestovaly statisíce Britů. Neplať to, skandovaly davy

Protesty proti zdražování v Británii

Britové protestovali proti zdražování a chudobě

Britská vláda slibuje pomoc pro domácnosti, které se potýkají s prudkým růstem cen a obřími účty za energie. Nová opatření ale ještě víc oslabila libru a lidem zatím žádnou úlevu nepřinesla. Do ulic tak vyšly o víkendu statisíce Britů na protest proti zdražování a chudobě. A chaos v zemi ještě zvýšila pokračující stávka železničářů, která ochromila dopravu hlavně mezi Londýnem a velkými městy.

„Neplať to! Neplať to!“ skandovaly davy v Londýně, Glasgow, Newcastlu a další padesátce měst po celé Británii. Proti neúnosným životním nákladům se konaly mohutné protesty.

„,Neplať to‘ je výzva k neplacení účtů za energie. Cílem našeho hnutí je dostat do ulic milion lidí, kteří přestanou platit inkaso a další šílené účty, dokud nedonutíme vládu, aby snížila ceny energií na dostupnou úroveň,“ popsala demonstrantka Alexandra Considinová.

Britové se potýkají s obrovským nárůstem cen energií, ale také s rekordní inflací a stále stoupajícími cenami v obchodech. Mnoho z nich řeší i problém, jak zaplatit dojíždění do práce. Protestní hnutí vyzývají vládu k okamžitému zásahu. Podle nich opatření zvýhodňují hlavně skupinku nejbohatších.

„Tahle vláda se absolutně o lidi nezajímá. My jsme je ani nevolili. Vybrala je hrstka lidí, kterým na nás nezáleží. A zničili tu malou naději, kterou jsme měli, když jsme se konečně vyhrabali z krize kolem covidu,“ prohlásila obyvatelka Londýna Jacqueline Saphraová.

Problémy mají i živnostníci

Problémy s tím, jak vyjít s penězi, ale netrápí jen domácnosti. Na hraně existence se ocitli i živnostníci. „Zákazníci zvažují, jestli budou topit, nebo jíst. V téhle situaci mám strach zvedat ceny. Nechci o ty lidi přijít. Ale zároveň netuším, jak vyjít se stále stoupajícími náklady. Já nevím, jak se řídí stát. Ale vím, že to, co dělá tahle vláda, ubližuje všem,“ uvedl majitel rybího fastfoodu Harry Niazi.

Protesty provázejí také sjezd vládních konzervativců v Birminghamu, kde sjíždějící se politiky musí chránit policie. A k chaosu v zemi přispěla i stávka železničářů. Tento víkend nevyjelo až 80 procent vlaků, což způsobilo problémy mnoha účastníkům nedělního londýnského maratonu.

„Čekám na vlak, ale kvůli stávce má zpoždění. Možná budu muset do Londýna běžet,“ poznamenal ironicky na Twitteru účastník maratonu z londýnského předměstí Chris.

Tagy: