Kontrola marží je nesmysl. Obchodníci z krize netěží, tvrdí Prouza a pohrozil propouštěním

Tomáš Prouza a Karel Smetana ke zdražování

Kontrola marží bude znamenat spoustu byrokracie, varoval v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Pokud si ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) troufá, měl by podle viceprezidenta Hospodářské komory kontrolovat celý obchodní řetězec. Prouza reagoval na Nekulovu snahu začít kontrolovat marže některých potravin.

„Návrh vlády je nesmyslný, pokud marže nebudeme kontrolovat v celém řetězci. Jestli by pan ministr našel odvahu kontrolovat celý řetězec, tak se ukáže, že z krize těží jiní, ne obchodníci,“ pustil se Prouza do návrhu ministra zemědělství Nekuly.

Podle šéfa resortu jsou totiž marže v současné době přehnané a zdražování by měly zpomalit důsledné kontroly. Ty se však budou týkat jen některých potravin. Jednat by se mělo o kuřecí a vepřové maso, máslo a také pečivo. Jak budou kontroly marží u obchodníků probíhat, ministr zatím neupřesnil.

Obchodníci budou propouštět

„Bude to spousta byrokracie. Průměrný hypermarket má 20 tisíc položek. Pokud chce ministr skutečně kontrolovat ceny, musí do faktur primárních výrobců,“ sdělil s tím, že pokud se sáhne na peníze obchodníků, kteří mají na produktech průměrnou marži tři procenta, bude to znamenat propouštění zaměstnanců.

„Pokud by pan ministr chtěl omezovat zisk, tak bude ale muset říct jediné – bude to znamenat propouštění, snižování mezd a omezování provozu. První, co budou muset bohužel udělat, bude propouštět lidi. To by měl férově přiznat,“ pohrozil Prouza.

Podle Karla Smetany, lidoveckého poslance, bychom si ale měli uvědomit, že na prvním místě je spotřebitel. „Na základě kontrol musíme odhalit, kde nastává problém, a na ten musíme reagovat a zjistit, zda se tam neděje něco nekalého nebo nepřiměřeného,“ hájil návrh ministra a svého stranického kolegy.

Na kontrolách by se měl podle Nekuly podílet Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). „Je potřeba rozlišovat pojmy marže a zisk. Marže je rozdíl mezi tím, za co obchodník kupuje a za co prodává, ale v tom jsou ještě náklady na pracovní sílu, energie, skladování,“ upozornil agrární analytik Jiří Havel.

Tagy:
CNN Prima NEWS Hospodářská komora KDU-ČSL Tomáš Prouza vepřové maso pečivo Úřad pro ochranu hospodářské soutěže máslo Zdeněk Nekula Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Jiří Havel Karel Smetana