Vědci už ví, jak na omikron. Průlomový objev může být základem nových léků a vakcín

Vědci zkoumají koronavirus v laboratoři

Vědci z Washingtonské univerzity objevili specifické protilátky, které by mohly neutralizovat nové varianty koronaviru včetně omikronu. Tento pokrok by mohl být přínosem ve vývoji nových léků i vakcín proti nemoci COVID-19.

„Když se zaměříme na protilátky, existuje způsob, jak překonat neustálý vývoj koronaviru,“ řekl pro web Independent biochemik David Veesler z Washingtonské univerzity. Podle studií má omikron 37 mutací v takzvaném spike proteinu (slouží k rozpoznávání a vstupu viru do buněk), což částečně vysvětluje, proč se tato varianta dokázala tak rychle šířit i mezi očkovanou částí populace.

Nové protilátky by mohly být účinné i proti novým variantám covidu, které případně vzniknou v budoucnosti. Farmaceutické firmy by tak mohly mít šanci vyrobit vakcíny, které by byly v boji s covidem daleko účinnější.

Jejich zástupci v současnosti připouštějí, že z očkování proti covidu by se mohla stát sezónní záležitost jako u chřipky. Se současnými očkovacími látkami, které odpovídají původnímu wuchanskému viru, jsou problémy v tom, že po několika měsících výrazně klesá jejich účinnost.

Šéf společnosti BioNTech Ugur Sahin v reakci na to už zmínil, že časem zřejmě bude potřeba vyvinout novou vakcínu proti covidu. Otázkou však zůstává, v jaký čas by tak firma měla učinit. „Vzhledem k neustálému mutování viru je stále více pravděpodobné, že se proti onemocnění bude nutné očkovat každý rok, podobně jako je tomu u chřipky,“ přiznal.

„Odhaduji, že k udržení velmi vysoké úrovně ochrany bude pravděpodobně třeba každoroční přeočkování,“ přidal se ředitel Pfizeru Albert Bourla. Své obavy zmínil v rozhovoru pro BBC. Společnosti Pfizer a BioNTech jsou prý schopny zhruba do 100 dní vyvinout a vyrobit vakcínu ušitou na míru konkrétní variantě covidu.

Tagy: