Prodloužení nouzového stavu se nevyhneme, přiznal Prymula. Rozhodne se 30. října

Roman Prymula

Kabinet Andreje Babiše Sněmovnu požádá o prodloužení nouzového stavu

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) připustil, že dojde k prodloužení nouzového stavu. V pátek 30. října se vláda rozhodne, zda požádá Poslaneckou sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav, který v Česku platí kvůli epidemii COVID-19 zatím do 3. listopadu. Bude to podle něj záležet na vývoji epidemické situace. Nouzový stav v ČR aktuálně platí od 5. října, na jeho konec je navázána platnost některých vládních krizových opatření. Kabinet může nouzový stav prodloužit pouze po předchozím souhlasu Sněmovny.

„Je zřejmé, že návrh na delší nouzový stav přijde,“ řekl ve čtvrtek odpoledne Prymula. Přidal se tak k dalším vládním hlasům, které o prodloužení nouzového stavu mluví. Že si neumí jeho konec za dva týdny představit, řekl například také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Na jaře platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav v Česku od 12. března do 17. května. Kabinetu umožňuje vyhlašovat plošná omezení základních práv, usnadňuje také například nákupy ochranných pomůcek. Dříve byl nouzový stav vyhlášen například po záplavách v srpnu 2002, dubnu 2006 a červnu 2013 či po orkánu Kyrill v lednu 2007.

Rozhodnutí, zda kabinet bude žádat Sněmovnu o možnost nouzový stav prodloužit, zatím nepadlo. „Vláda rozhodne 30. října, jestli bude žádat o prodloužení nouzového stavu. Končí 3. listopadu, budeme se rozhodovat podle vývoje situace,“ řekl ve středu premiér Andrej Babiš (ANO).

Pokud by Sněmovna žádost od kabinetu dostala, teoreticky by ji mohla projednat ještě 30. října, kdy má pokračovat řádná schůze dolní komory. Jednací řád uvádí, že pokud se schůze koná, projednávání návrhu se zařadí do jejího programu přednostně. V takových případech neplatí mimo jiné 24hodinová lhůta, která musí uplynout mezi předložením návrhu a zahájením jeho projednávání. Pokud by poslanci dostali žádost o prodloužení nouzového stavu dostali v době, kdy nejednají, zákon ukládá předsedovi dolní komory neprodlené svolání schůze.

Kabinet při vyhlašování aktuálního nouzového stavu věřil, že ho prodlužovat nutné nebude. „Pokud bychom to během jednoho měsíce nesrazili dolů, tak by to rozhodně byl neúspěch,“ řekl tehdy ministr zdravotnictví.

Tagy: