Putinovy ceny, třetí světová a na co čeká vláda? Nejlepší hlášky z Partie

Premiér Petr Fiala (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09)

Nejlepší hlášky z Partie (13. března)

Nedělní Partie Terezie Tománkové přinesla skutečně široký záběr názorů na současnou ruskou agresi na Ukrajině a její dopady na Českou republiku. Hostem první části byl premiér Petr Fiala (ODS), v té druhé se střetl bývalý ministr financí Miroslav kalousek (TOP 09) s předsedou odborových svazů Josefem Středulou. V Partii plus pak vystoupili generál Jiří Šedivý a generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

  • Fiala o Putinově válce: „Vladimir Putin vede válku i s námi – ekonomickou, hybridní, dezinformační. Už to cítíme. Například na cenách pohonných hmot, to jsou Putinovy ceny.“
  • Fiala o hrozbě třetí světové války: „Každého napadne, zda tam nemáme zasáhnout a něco udělat. Ale všichni, co to zvažují, si uvědomují, že to znamená třetí světovou válku. Co znamená bezletová zóna? Že ruské stroje nebudou létat, a to znamená boj a válku s Ruskem.

  • Fiala o složité budoucnosti: „Toto nebude lehké období, pocítíme to. A kdo to popírá, lže. Budeme se s tím vyrovnávat roky. Nesmíme Putinovi dovolit, aby nás znejistil, rozdělil, oslabil, o to mu jde. Musíme to zvládnout i za cenu, že se uskromníme.“
  • Fiala o uprchlické vlně: „Čelíme neuvěřitelné uprchlické vlně, kterou Evropa nezažila od druhé světové války. Nečeká nás jednoduché období. Budeme se s tím vyrovnávat měsíce, možná i roky.
  • Fiala k cenám pohonných hmot: „Někdo by chtěl zázraky, ale žádné zázraky nejsou. Pohonné hmoty jsou drahé všude v Evropě. Tady žádný zázrak neuděláte. Kdo to říká, tak lže, a já lidem lhát nebudu. Mít litr benzinu za 35 korun by bylo krásné, ale nejde to. Je potřeba vidět politickou realitu. Odstranili jsme všechny důvody navyšování, které by mohly u nás být.
  • Fiala ke snížení DPH u pohonných hmot: „I kdybychom to udělali, jezdili by sem Rakušané, Němci, velké firmy a ceny by se zvedly. Populismus vede jen k tomu, že ti lidé to potom zaplatí dvakrát.

Ruské strategie či pomoc chudým

  • Středula o cenách pohonných hmot: „Divím se, na co vláda čeká. Ceny rostou naprosto šíleně, lidé se bojí, dopravci se bojí, zda nemají zavřít. Nic nebrání tomu, aby vláda konala, prodlení je zbytečné a zbytečně zvyšuje napětí.
  • Kalousek k pomoci chudým: „Vláda má omezené finanční možnosti, aby pomáhala. Je tu 20 procent domácností, kterým hrozí, že upadnou do energetické chudoby a nebudou mít na jídlo.
  • Kalousek o uprchlících: „Ti lidé utíkají před tím, aby je někdo nezavraždil, takže tím financujeme i vlastní hodnoty, hodnoty humanismu, na to se nemůžeme vykašlat.“
  • Šedivý o dalším vývoji války: „Pokud vstoupí do Kyjeva, setřou se rozdíly v kvalitě zbraní i počtu vojáků a (Rusové) se dostanou do obrovských problémů. Pokud se podaří ubránit Kyjev, bylo by to selhání celé Putinovy války.
  • Vlček o počtech ukrajinských uprchlíků: „Prvotní odhad mluvil o čtyřech milionech, ty nové o osmi milionech. Jedná se o největší humanitární katastrofu od druhé světové války.“

Tagy: