Politici reagují na zvolení nové britské premiérky. Lipavský Trussovou pozve do Prahy

Nové britské premiérce pogratulovali ke zvolení předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i český premiér Petr Fiala. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) by rád novou britskou premiérku přivítal v Praze. Protikandidát Rishi Sunak a končící předseda vlády Boris Johnson vyzvali Konzervativní stranu k jednotě.

Petr Fiala (ODS) Lizz Trussové na Twitteru pogratuloval a popřál jí mnoho úspěchů v její nové roli předsedkyně britské vlády a šéfky Konzervativní strany. „Věřím, že Velká Británie bude i nadále cenným spojencem České republiky a Evropské unie,“ zdůraznil.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil Trussovou za svou dobrou přítelkyni a připojil společnou fotografii z její květnové návštěvy Prahy v roli šéfky britské diplomacie. „Již nyní máme s Británií skvělou bilaterální spolupráci. Těším se, že ji ještě vylepšíme!“ uvedl. Trussovou by jako předsedkyni vlády rád uvítal v Praze. Britská premiérka dostane pozvání na říjnový neformální unijní summit na Pražském hradě.

Johnson i Sunak vyzývají k jednotě

„Jsem hrdý na to, že jsem poslední tři roky sloužil jako lídr Konzervativní strany, získal největší (volební, pozn. red.) většinu za poslední desetiletí, dotáhl Brexit, byl odpovědný za nejrychlejší distribuci vakcín v Evropě a podpořil Ukrajinu,“ uvedl končící premiér Boris Johnson. „Vím, že (Liz Trussová, pozn. red.) má ten správný plán, který vyřeší rostoucí životní náklady, že sjednotí naši stranu a bude pokračovat ve sjednocování naší země. Nyní je čas, aby ji podpořili všichni konzervativci,“ doplnil.

Také poražený kandidát na lídra konzervativců Rishi Sunak vyzval, aby se za novou premiérkou v těžkých časech všichni sjednotili. Konzervativci jsou podle něj jedna rodina.

Nové britské premiérce pogratulovala i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Těší se na spolupráci a očekává, že Velká Británie pod vedením nové premiérky dodrží všechny aspekty dohody o Brexitu. Také německý kancléř Olaf Scholz na Twitteru napsal, že se „v těchto těžkých časech těší na spolupráci. Spojené království a Německo budou nadále úzce spolupracovat jako partneři a přátelé“.

Trussové popřál hodně štěstí v nové funkci i indický premiér Naréndra Módí. „Jsem přesvědčen, že pod vaším vedením bude komplexní strategické partnerství mezi Indií a Spojeným královstvím dále posíleno,“ uvedl. Ke gratulacím se připojil také australský premiér Anthony Albanese, který prohlásil, že „se těší na konstruktivní vztahy a přátelství“ mezi oběma zeměmi.

Boris Johnson v úterý vystoupí s projevem v Downing Street a poté se odebere na skotský zámek Balmoral, kde ho královna oficiálně odvolá z funkce. Svou rezignaci oznámil v červenci poté, co jeho četné politické skandály vyústily v krizi důvěry veřejnosti v jeho osobu.

Tagy: