Reklamace roku: České vojsko vrací 31 tisíc vadných přileb tuzemskému výrobci

Vojenská helma

Obchod za 435 milionů korun se zadrhl. Královéhradecká firma Argun musí předělat všechny helmy, které nedávno dodala armádě, a to kvůli plastovým držákům.

Podle zjištění CNN Prima NEWS za masivní reklamační akcí stojí nekvalitní materiál, z něhož jsou vyrobeny boční držáky na přilbách. Na ně si vojáci v zahraničních operacích či při výcviku přichycují svítilny, antény nebo jiné komponenty.

„Odchylka spočívá v jiných vlastnostech bočních držáků, než jaké by měly mít. Jsou měkčí a dají se ohýbat,“ vysvětluje generál Štefan Muránský, šéf sekce podpory ministerstva obrany. To znamená, že na nich těžší součástky nedrží tak pevně, jak vojáci potřebují. Ověřily si to třeba i jednotky Vojenské policie. „Dodané přilby vykazovaly při běžném zatížení nižší pevnost bočních railových lišt,“ potvrzuje Nikola Hájková, mluvčí armádních policistů.

Proto dal Muránský na začátku loňského prosince pokyn k zastavení distribuce nových přileb do českých a moravských posádek. Hned nato se rozběhla jednání se zástupci firmy Argun o reklamaci. Královéhradecká firma pochybení uznala. „Tato výměna je již v běhu, a to i přes nepříznivou epidemiologickou situaci. Díky tomu, že výroba probíhá u nás a tuzemských subdodavatelů, může výměna lišt proběhnout v krátkém čase,“ reaguje Stanislav Petr, majitel firmy.

Právě v těchto dnech začíná stahování přileb z armády zpátky do skladů Argunu. První opravené helmy by se vojákům měly vrátit v únoru, poslední z 31 400 pak podle generála Muránského v dubnu. „Ministerstvo obrany to nebude stát ani korunu,“ tvrdí Jan Pejšek, mluvčí resortu. Argun totiž reklamaci provede na vlastní náklady.

Nové helmy jsou komplikovaným nákupem od začátku

Současné potíže jen dokreslují, jak komplikovaným nákupem nové helmy jsou, a to hned od začátku. Zakázku se podařilo vyhlásit v květnu 2018, hlavním kritériem byla cena. Tedy vyhraje ten, kdo nabídne nejlevnější produkt. Vítězem výběrového řízení se stala společnost STV Group, jenže její helmy ani po opakovaných pokusech neprošly vojenskými zkouškami. A tak předloni na podzim dostal šanci Argun jako druhý v pořadí.

V té souvislosti Jana Černochová (ODS), šéfka sněmovního výboru pro obranu, upozorňuje, že potíže v nákupech balistické ochrany – tedy přileb či neprůstřelných vest pro české vojáky – může způsobovat i to, že se nepořizují produkty používané v zahraničí: „Pokud některé přilby dobře slouží v jiných armádách, které jsou mnohem početnější než naše, a tam je mají vyzkoušené, proč je nekoupit, proč vymýšlet něco, co nikde jinde nefunguje.“

Tagy:
armáda vojáci helma ODS CNN Prima NEWS finance reklamace peníze Jana Černochová Královéhradecký kraj Armáda ČR Argun Ministerstvo obrany České republiky STV Group Stanislav Petr