Respirátory v MHD jsou dočasné, brzy zmizí. Promoření však nahrává mutacím, míní Prymula

Rozhovor s Prymulou o válce na Ukrajině

Řada lidí už respirátory nenosila a je tak potřeba vnímat i celospolečenské klima. I proto exministr zdravotnictví Roman Prymula chápe, že vláda opatření rozvolnila. Povinnost nošení ochrany úst a nosu podle něj brzy zmizí i v hromadné dopravě. Představuje to však podle něj mírné riziko, přestože epidemie aktuálně stagnuje.

„Koronavirus se stále šíří. Zajímavé je, že se liší situace v jednotlivých regionech, teď jsou nejvíce postiženy jižní Čechy,“ nastínil v pořadu Nový den epidemiolog Roman Prymula. Podle něj se ale dá říci, že epidemie nyní „stojí“.

I proto vláda rozvolnila některá proticovidová opatření. Například respirátory jsou povinné už jen v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách, což epidemiolog z části chápe. „Je potřeba vnímat celospolečenské klima. Řada lidí je demonstrativně nenosila. Rozvolnění rozumím, ale drobnou míru rizika to má,“ uvedl Prymula.

Rozvolnění jako příprava na další vlnu

I smysl respirátorů v dopravě je podle něj už „trochu omezený“. „Hlavní je limitovat přenos v uzavřeném prostoru. Nikde jinde tolik lidí v jedné místnosti není. Myslím ale, že opatření je přechodné a bude upravené,“ dodal s tím, že respirátory brzy zmizí.

Díky rozvolnění také můžeme být na případnou další vlnu lépe připravení. „Promoření je faktor, který hraje roli a jsem zvědav, jak to bude probíhat v Číně. Tam se covid opatřením podařilo zastavit, ale omikron je infekční. Uvidíme, co bude dělat v ‚panenské situaci‘, bude to taková světová laboratoř,“ poznamenal k zemi, odkud se nový typ koronaviru do světa rozšířil. V Číně zaznamenali tento týden nejvíce nových případů nákazy koronavirem za jediný den, a to v porovnání s posledními dvěma lety.

Promoření, o kterém Prymula v Česku mluví, s sebou ale podle epidemiologa nese také riziko, že vzniknou další mutace nového viru. „Možné je všechno a přejeme si, aby to tak nebylo. Covid by měl mutovat k mírnějším formám, ale nedá se říci, co bude na podzim,“ varoval.

V chladnějším počasí navíc bude docházet k většímu šíření. „Budou tu vakcíny druhé generace, už se testuje vakcína, která je založená na omikronu,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: