Rodiče zmizelé Maddie odškodné nedostanou. Ve Štrasburku se bránili proti pomluvě

Rodiče Madeleine McCannové prohráli spor u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Holčička jako tříletá zmizela v roce 2007 na společné dovolené v Portugalsku. McCannovi si stěžovali na rozhodnutí portugalského nejvyššího soudu, který zamítl odškodné za pomluvu kvůli výrokům portugalského vyšetřovatele. Podle něj dívka zemřela nešťastnou náhodou, rodiče to utajili a tvrdili, že byla unesena. Informoval o tom web The Guardian.

V roce 2007 vedl vyšetřování po malé Madeleine. Vyšetřovatele Gonçala Amarala zažalovali Kate a Gerry McCannovi v Portugalsku za výroky publikované v roce 2018 v knize Maddie – Pravda o lži, v dokumentu a také v rozhovoru pro média. Lisabonský soud v roce 2015 nařídil Amaralovi zaplatit rodičům v přepočtu 12,5 milionu Kč jako odškodné. Odvolací soud a následně i ten nejvyšší ale verdikt zrušily.

McCannovi se poté obrátili na soud ve Štrasburku s tím, že byla porušena jejich práva, mimo jiné na spravedlivý proces a respektování soukromí a rodinného života. Uvedli také, že Amaralovy výroky poškodily jejich pověst a právo presumpce neviny. Oba odmítají, že by se podíleli na zmizení své dcery.

Evropský soud mimo jiné uvedl, že McCannovi byli veřejně známými osobami už před vydáním Amaralovy knihy a že jejich pověst mohla utrpět i tím, že byli v roce 2007 vyšetřováni jako podezřelí. Proti verdiktu štrasburského soudu se mohou ve tříměsíční lhůtě odvolat.

Holčička zmizela 3. května 2007 v Portugalsku z turistického komplexu Praia da Luz, když její rodiče večeřeli s přáteli v blízké restauraci. Pokoj, ve kterém kromě Madeleine nechali také o rok mladší dvojčata, podle svých slov pravidelně kontrolovali. Při návratu kolem desáté hodiny večerní zjistili, že tříletá Madeleine zmizela. Rodiče okamžitě zkontaktovali policii.

Dívenka se nikdy nenašla

Portugalská policie v roce 2007 označila za podezřelé oba rodiče. Oficiální obvinění proti nim ale vzneseno nebylo. V roce 2008 je pak policie formálně zbavila podezření, uvádí britský web The Guardian. Portugalští policisté se domnívali, že malá Madeleine mohla zemřít nešťastnou náhodou a rodiče pak její tělo ukryli. Další z verzí byl únos nebo násilný čin. Podle vyšetřovatelů je pravděpodobné, že dívka zemřela. Její tělo se nikdy nenašlo.

Případem se kromě portugalské a britské policie zabývali i němečtí vyšetřovatelé, kteří v roce 2020 oznámili, že mají podezřelého. Letos v dubnu uvedla také portugalská prokuratura, že má podezřelého, který byl identifikován ve spolupráci s německými úřady. Podle médií jde o Christiana B., který byl v Německu odsouzen k trestu vězení za znásilnění americké seniorky v roce 2005. K tomu došlo ve stejném městě, odkud dva roky nato zmizela Madeleine McCannová. Němec byl v minulosti odsouzen i za sexuální zneužívání dětí.

Tagy: