Rodinný dům roky bombardovaly golfové míčky. Na odškodném manželé vysoudili desítky milionů

Golfové míčky, které přistály na pozemku rodiny Tenczarových

Rodina vysoudila 5 milionů dolarů poté, co byl jejich dům roky bombardován golfovými míčky

Rodina z amerického státu Massachusetts vysoudila téměř pět milionů dolarů (117 milionů korun) za škody, které jejímu domu způsobily golfové míčky z přilehlého hřiště. Těch na jejich pozemek dopadly už stovky. Podle advokáta rodiny se její členové necítí v domě bezpečně a za této situace nemůžou nemovitost ani prodat.

Nezvyklý případ pochází z města Kingston. Dům rodiny Tenczarových, kde bydlí od roku 2017, se nachází v sousedství golfového klubu. Podle advokáta rodiny Roberta Galvina na pozemek dopadlo už okolo 700 míčků. „Je tu 26 oken, která je třeba vyměnit. Vnější obložení domu musí být kompletně vyměněno,“ uvedl pro stanici WCVB.

Právní zástupce golfového resortu Indian Pond Country Club míní, že možnost poškození je součástí rizika bydlení v blízkosti ferveje a že klub má pojištění na opravu takových škod. Tuto nabídku ale Tenczarovi odmítli, protože podle nich neřešil podstatu problému – aby míčky z hřiště přestaly létat na jejich pozemek. „Nejsou v bezpečí ani ve svém vlastním domě, dokud to pokračuje,“ popsal Galvin s tím, že problém musí vyřešit golfový resort.

Odškodné i citová újma

Soudce v tomto případě rozhodl, že golfový klub nedokázal dům rodiny uchránit před neustálým přívalem míčků ze špatných odpalů, a přiznal Tenczarovým odškodné 100 tisíc dolarů a dalších 3,5 milionu za citovou újmu. Poplatky a úroky se následně vyšplhaly na celkovou částku téměř pět milionů dolarů.

Leckoho napadne, proč rodina vůbec dům v takové lokalitě kupovala. „Mysleli si, že kupují nemovitost s výhledem na golfové hřiště, a to, co nakonec koupili, byla nemovitost s golfovým hřištěm,“ vysvětlil Galvin pro NBC News. „V takové situaci by bylo nemožné dům prodat. Problém bylo třeba vyřešit,“ dodal.

Správce golfového hřiště už posunul kritické odpaliště a manželé Tenczarovi i jejich tři dcery nyní doufají, že nežádoucí přísun golfových míčků konečně skončí.

Tagy: