Škoda slaví: Zabodovala u protinožců. Policie na Novém Zélandu bude jezdit Superby

Mladoboleslavské automobilce se podařilo vyhrát tendr novozélandské policie na nové služební vozy. Na tamní silnice tak může dodat dva tisíce kusů Škody Superb Combi s pohonem předních i všech kol. Policisté se už s novými auty pochlubili na videu.

Pirihimana znamená v maorštině „policie“. A přesně s tímto nápisem budou jezdit vozy Škoda Superb Combi po silnicích Nového Zélandu. Mladoboleslavská automobilka totiž zvítězila v poměrně náročném tendru na dodávku policejních speciálů pro tamní složky. Dvoukolového výběrového řízení se účastnilo sedm značek s 27 modely. Celkem teď může protinožcům dodat na dva tisíce vozů, prvních sto dorazí ještě v červnu a do konce roku dalších 386 kusů.

Superb Combi nahradí původní policejní SUV značky Holden, která se vyráběla v Austrálii. Vozy dostanou dvě motorizace – jednu s výkonem 162 kW a pohonem předních kol, druhou o síle 206 kW a pohonem všech kol. Policie vybrala škodovky i kvůli snížení emisní stopy. Slabší model totiž vypouští 180,7 gramu CO2 na kilometr, silnější pak 176 gramů, což je méně než v případě Holdenu.

Novozélandská policie dokonce začíná uvažovat také o hybridech. „Zatím to pro nás není ideální volba, ale technologie postupuje stále kupředu a otvírají se tak nové možnosti. Máme desetiletý plán na flotilu bez emisí, proto jsme začali se Škodou řešit, jak by nám s tím mohla v budoucnu pomoci,“ řekl komisař Andrew Coster, který vůz přebíral.

Nový Zéland nebude zdaleka jedinou zemí, kde jezdí vozy značky Škoda v policejních barvách. Kromě Česka jsou škodovky k vidění ve 30 evropských státech. Obvykle se využívají modely Superb a Octavia, například ve Velké Británii jezdí policejní Škody Scala. Jen v Česku prošlo rukama záchranný složek od roku 1993 na 20 tisíc vozů z Mladé Boleslavi. Škoda na Novém Zélandu prodává všechny své modely kromě elektrického Enyaqu iV.

Tagy: