RADAR: Zimu střídají silné vichry, hrozí nebezpečí v dopravě. Kde prudký vítr udeří nejvíce?

Silný vítr polámal stromy

Počasí 25.1.2024 6:09

Od čtvrtka do soboty bude v části Česka foukat silný vítr, který v nárazech dosáhne až na 70 km/h. Meteorolgové Českého hydrometeorologického ústavu proto vydali výstrahu, ve které upozorňují na možné škody na budovách, problémy v dopravě i hrozbu úrazů.

Část Česka zasáhne ve čtvrtek silný vítr. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu proto vydali výstrahu, která platí až do sobotních osmi hodin ráno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Planetu zasáhl klimatický paradox. Proč jsou zimy tvrdší, když se planeta stále ohřívá?

„V severozápadní polovině Moravy a Slezska a na východě Čech bude ve čtvrtek odpoledne a večer vát čerstvý západní až severozápadní vítr, který bude v nárazech dosahovat 15 až 20 m/s (až 70 km/h),“ uvedli meteorologové na sociální síti X.

K večeru by měl vítr slábnout. „V pátek večer opět zesílí v přibližně stejné oblasti a nárazy větru budou také dosahovat 55 až 70 km/h. Vítr s těmito nárazy bude pokračovat v noci na sobotu a v sobotu v ranních hodinách se částečně zmírní,“ napsali meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě větru místo Meteoradar rozklikněte kategorii Vítr. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Meteorologové ve výstraze na svém webu zároveň varují, že může dojít k poškození stromů a lesních porostů a hrozí také menší škody na budovách. Dojít může i k úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné jsou komplikace v dopravě. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ sdělili meteorologové.

Tagy: