Unikátní záběry z bojů. Ukrajinci překvapili Rusy v zákopu, přestřelku jich přežilo jen pár

Ukrajinský 108. prapor 10. horské útočné brigády sdílel video z ostrých zákopových bojů s ruskými vojáky. Obávaná ukrajinská jednotka provedla překvapivý manévr, což vedlo ke smrti několika okupantů. Další dva ruští vojáci skončili v zajetí. Okolnosti záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Věnujte pozornost videu z přepadení ruských jednotek. Materiál pořídil jeden z našich hrdinů pomocí kamery na helmě. Zlikvidovali jsme několik okupantů a další dva jsme zajali,“ komentoval 108. prapor záběry na svém telegramovém účtu.

10. brigáda také vyzvala uživatele k odběru na sociálních sítích. „Přihlaste se k odběru našeho kanálu na Telegramu, bude tam spousta mrtvých Rusů. 108. prapor 10. horské útočné brigády je vždy na vrcholu,“ dodala bez skrupulí ukrajinská jednotka.

Na záběrech je vidět ostrý střet obou armád, který svou povahou připomíná zákopové boje první světové války. Ukrajinští vojáci vyběhli z úkrytu, přesunuli se přes „zemi nikoho“ a poté zaútočili na ruské okupanty. Voják, který souboj natočil, pálil na nepřítele z automatické zbraně, přičemž se kryl za jedním ze stromů, rovněž okupantům do zákopu hodil granát. Střet skutečně skončil kapitulací dvou ruských vojáků, kteří přestřelku přežili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Známý český aktivista prosí o pomoc, zmizel mu bratr. Poleščuk poslal smutný vzkaz

Ukrajinská 10. brigáda se zviditelnila již po vypuknutí ruské invaze v únoru 2022. Tehdy přispěla k ukrajinskému vítězství v bitvě o Kyjev. Nyní pomáhá s likvidací okupantů na mnoha úsecích východní fronty. V uplynulé době tato horská skupina často operovala u doněckého Bachmutu i Soledaru.

Z území centrálního Donbasu často sdílí brutální záběry přímo z bojů. Redakce CNN Prima NEWS o činnosti horské brigády informovala například koncem února, kdy se jednomu z vojáků povedlo pomocí raketometu z bezprostřední blízkosti zlikvidovat ruský obrněnec.

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno měl před časem možnost s vojáky z ukrajinské 10. brigády mluvit, a to během vojenské výstavy v centru Kyjeva. „Je pravda, že Rusy tu nikdo v lásce nemá, ale zároveň je nepodceňujeme. Nikdy nesmíte podceňovat protivníka,“ řekl Zrnovi kapitán Mikyta.

Spor kvůli přízvisku „Edelweiss“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 10. brigádu v lednu vyznamenal, když jí udělil čestný titul „Edelweiss“, což popudilo představitele zločinného režimu v Moskvě včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Zmíněné přízvisko totiž nosila i nacistická horská divize bojující s partyzány.

A co na kritiku říkají samotní členové ukrajinského útvaru? „Proč ‚Edelweiss‘? No protože jde o horskou brigádu,“ odpověděl na otázku reportéra CNN Prima NEWS kapitán Mikyta. Otázka ho podle Zrna překvapila.

Edelweiss neboli protěž alpská je totiž květina, která je symbolem horských jednotek v Německu a Rakousku, ale i v širším regionu střední Evropy – třeba v Rumunsku nebo Polsku. Ukrajinská 10. brigáda navíc pochází z Ivanofrankivské oblasti pod Karpaty, kde protěž alpská roste. Ukrajinci květinu tradičně označují poněmčeným názvem.

Moskva ve své propagandě ničivou agresi ospravedlňuje tím, že chce „demilitarizovat a denacifikovat“ Ukrajinu. Takový cíl lze označit za absurdní i vzhledem k tomu, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj netají židovským původem a krajně pravicové strany se na Ukrajině netěší zrovna velké podpoře.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva vojáci střelba Ukrajina zbraně první světová válka přestřelka Rusko Kyjev Telegram brigáda Matyáš Zrno zajatci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj První světová válka zákopy zákop Ukrajinská 10. horská útočná brigáda Abwehrgruppe 218