Sebevražda policistky na misi kvůli šikaně? Nespáchala ji ve službě, uzavírá případ policie

Policistka kpt. Kristýna Litomerická, zdroj: Markéta Šubrtová

Záhadná smrt české policistky

K sebevraždě české policistky Kristýny Litomerické, která skočila z 11. patra v poslední den mise ve Varšavě na Frontexu, nedošlo během služby. Tvrdí to česká policie s tím, že vše, co k případu mohla říct, už uvedla a dál není co řešit. Stejně hovoří i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a případ, ke kterému došlo před rokem, je tak podle něj vyřešen. A to i přesto, že podle rodiny byla hlavním důvodem ke skoku z okna šikana na pracovišti.

„Za Policii ČR jsme poskytli dne 25. 9. 2021 vyčerpávající vyjádření k této tragické události. Zdvořile tak sděluji, že téma považujeme z naší strany za komunikačně vyčerpané. Veškeré informace, kterými ohledně této tragické události disponujeme, jsme vám již poskytli a jelikož k úmrtí policistky nedošlo při výkonu služby ani v souvislosti s ní, nejsme oprávněni, nad rámec již sděleného, událost komentovat,“ uvedla pro CNN Prima NEWS v pondělí odpoledne tisková mluvčí Policejního prezidia České republiky Kateřina Rendlová.

V neděli pak poskytla podobné vyjádření. „Po ukončení mise, v den kdy měla odcestovat do České republiky, spáchala sebevraždu skokem z okna. K události nedošlo při výkonu služby ani v souvislosti s ní a šetření události prováděla polská policie. Nebylo zjištěno žádné cizí zavinění. Důvody, které policistku k tragickému rozhodnutí vedly, nám nejsou známy a nejsme ani oprávněni k okolnostem jejího úmrtí poskytovat jakékoliv informace. Tímto oprávněním disponuje pouze rodina,“ konstatovala Rendlová.

Policie prý řekla vše, otázky ale zůstávají

Redakce se snažila kontaktovat jak policejního prezidenta Jana Švejdara, tak i hlavního nadřízeného Litomerické, šéfa cizinecké policie Milana Majera, se kterým byla v kontaktu i rodina. Oba se ale odkázali právě na vyjádření tiskového oddělení.

O případu Kristýny Litomerické informovala redakce v neděli. Jedenatřicetiletá policistka skočila z okna 11. patra hotelu ve Varšavě loni 2. října pouhé dvě hodiny předtím, než měla odjet zpět domů. Měla za sebou dvouměsíční stáž u Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (zkráceně Frontex), kde podle rodiny čelila šikaně ze strany kolegů.

Tu rodina doložila společnou komunikací. Kristýna podle ní byla téměř dva měsíce pod palbou zahraničních kolegů. Invektivy mířily především na její vzhled nebo národnost, dojít mělo i k hajlování a ke konci pobytu dokonce i zveřejnění intimních záběrů.

Věděl Hamáček o činu?

O tom, že k sebevražednému činu nedošlo během výkonu služby podle služebního zákona, informoval i ministr vnitra Jan Hamáček.

„Pokud vím, ta věc se stala na polském území. Byla v jurisdikci polské policie. Co o tom vím, tak neměla přímou souvislost s výkonem služby té kolegyně. Nechci jít dál do detailů. Prostě je to lidská tragédie,“ prohlásil Hamáček.

Ještě před více než týdnem ale tvrdil, že o případu nevěděl, což by prý měl. A pokud došlo k pochybení, vyvodí z toho důsledky.

„Pokud to byla příslušnice Policie České republiky, musí policejní prezident vědět, co se stalo, a musí mi věci k tomu doložit. Budu od něj chtít vysvětlení. Informace měla přijít od policie ke mně, a pokud mi ji nedali, tak někdo pochybil a bude mít smutné Vánoce,“ řekl CNN Prima NEWS Hamáček.

Podle několika odborníků, kteří si nepřáli být jmenováni, ale redakce jejich totožnost zná, Hamáček s největší pravděpodobností o věci věděl a jen to nepřiznal. „Není možné, aby neměl tušení. A pokud to věděl a neřešil, je to problém,“ řekl CNN Prima NEWS člověk znalý poměrů u policie, jehož totožnost redakce zná.

Právník: Pokud šlo o šikanu, je jedno, kdy sebevraždu spáchala

Podle jednoho z hlavních odborníků na výklad zákona o služebním poměru Petra Tomka je vyjádření policie o tom, že k činu nedošlo ve službě, nešťastné.

„Pokud by byla příčinou šikana, tak je úplně jedno, jestli sebevraždu spáchala při výkonu nebo po ní. Nemá to vůbec vliv na případné řešení příčiny,“ řekl CNN Prima NEWS Tomek a naznačil, že se policie částečně snaží zbavit odpovědnosti.

Ve chvíli, kdy je závěr polské prokuratury takový, že šlo o sebevraždu, nemá ale podle odborníka česká policie nutně povinnost se věcí zabývat. Dokument polské strany má redakce k dispozici.

Navíc na základě zákona o ochraně osobních údajů a také zákona o služebním poměru ani nemůže všechny informace otevřeně poskytnout. Ty si může opět vyžádat pouze rodina.

Policista: Vedení se chce zbavit odpovědnosti

Rodina však spolu s veřejností otázky má. Proč policie o případu rok neinformovala? Jak probíhala komunikace nadřízených s Litomerickou? Proč policistku nikdo z mise nestáhl, pokud měla psychické problémy? Proč na misi neprobíhají žádné psychotesty? Jak je možné, že případ – pokud šlo o šikanu – českou policii nezajímá?

Podle aktivního policisty a předsedy Unie bezpečnostních složek Zdeňka Drexlera je nejvíce podivné to, že celý rok o případu nikdo neinformoval, a to ani v rámci policejních systémů.

„Byl jsme překvapený, že do okamžiku zveřejnění článku nikde neprosákla žádná informace, což je minimálně zvláštní a v případě úmrtí se to téměř nestává. Zpravidla se o tom informuje třeba i jen uvnitř policie. I s ohledem na okolnosti, které jsou přinejmenším zvláštní,“ řekl CNN Prima NEWS Drexler.

Pokud byla příčinou sebevraždy komunikace s kolegy, mělo by se podle něj k případu přistupovat tak, že šlo o konflikt ve službě a pokud to tak bylo, nepřekvapuje ho, že se police snaží dát od problému ruce pryč. Jde totiž o velmi choulostivou věc, kterou z logiky věci policie nechce zveřejňovat a upozorňovat na ni.

„Připustíme-li možnost, ze došlo k úmrtí mimo dobu služby, je třeba vzít v potaz, že daná policistka byla velená do mise v rámci Frontexu, a proto je na místě se skutkem zabývat, jako by se stal ve službě. V okamžiku, kdy by byl příčinou kolega nebo impuls, který přichází z policie, znamenalo by to dost zásadní problém, který je třeba řešit. V takovém případě jde ze strany nadřízených z cizinecké policie o pochopitelnou reakci a není překvapením, že by se chtěli zbavit odpovědnosti,“ dodal Drexler.

Rodina je z postupu policie zklamaná. Jejich dcera byla službě velmi oddaná a na působení ve Frontexu se těšila. „Moc mě přístup policie mrzí. Uvidíme, co s tím budeme moct udělat. Kristýně už to ale život nevrátí, snad to alespoň pomůže někomu dalšímu, kdo by se někdy octl v podobné situaci,“ komentovala přístup policie redakci sestra zesnulé Kristýny Litomerické Markéta Šubrtová.

Celý rozhovor se sestrou, ve kterém je popisováno i to, jak měla šikana ze strany kolegů na zahraniční misi probíhat, naleznete zde.

Tagy:
policie Policie ČR Varšava sebevražda Jan Hamáček ČSSD CNN Prima NEWS šikana Jan Švejdar policejní prezidium Frontex Kristýna Litomerická Policie České republiky Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž Zdeněk Drexler