Top momenty voleb: Demolice levice, kroužkovací válka, zoufalý Babiš a nejvíce stran

Petr Fiala

Tisková konference Spolu

Babiš byl poražen, do Poslanecké sněmovny se nedostala ani jedna levicová strana a vládu zřejmě utvoří nejvíce subjektů v historii České republiky. Letošní volby do Poslanecké sněmovny přinesly mnoho nečekaného. Jaké byly jejich top momenty?

  • Masakr Pirátů

Letošní volby do Poslanecké sněmovny výrazně ovlivnilo zaškrtávání preferenčních hlasů, doplatil na něj třeba Ivan Bartoš. Zatímco první muž hnutí ANO Andrej Babiš obdržel v Ústeckém kraji 38 277 preferenčních hlasů, šéf Pirátů byl ve stejném volebním obvodě zakroužkován pouze ve 14 646 případech. Vůbec nejúspěšnější byl Vít Rakušan (PirSTAN), který končil s 59 792 preferenčními hlasy.

Starostové díky kroužkování přeskočili Piráty. Koalice Pirátů a STAN získala celkem 37 mandátů, z toho ale 33 připadne kandidátům Starostů. Piráti budou mít jen čtyři poslance. Ve Sněmovně tak nezasednou některé jejich známé tváře, například Mikuláš Ferjenčík.

  • Někdejší „král“ poražen

Premiér Andrej Babiš nečekal, že jeho hnutí ANO nevyhraje volby. Problém byl ale podle něj v tom, že proti němu kandidovalo pět stran s kampaní Antibabiš. Současně prohlásil, že ANO je nejsilnější stranou na počet mandátů a že je připraven o vládě jednat. Jako první si zvolil koalici Spolu.

Kartami může zamíchat nemocný prezident Miloš Zeman, po kterém premiér chce, aby ho znovu pověřil sestavováním vlády. Zeman prostřednictvím svého mluvčího oznámil, že Babiše přijme v Lánech už v neděli. Podle premiéra jde o plánovanou schůzku, na které nebude pověřen jednáním o vládě. „Rozhovory s panem prezidentem začnou až ve středu,“ podotkl.

  • Levice mimo hru

Z Poslanecké sněmovny po třech dekádách zmizí strany klasické levice. Nejstarší existující česká politická strana se poprvé ve své historii neprobojovala do Poslanecké sněmovny. Sociální demokraté skončili s výsledkem 4,65 procenta a jejich předseda Jan Hamáček oznámil, že rezignuje.

Podobným neúspěchem zakončila volby i další levicová strana. Komunisté neusednou ve Sněmovně, protože získali jen 3,6 procenta hlasů. I jejich lídr Vojtěch Filip oznámil rezignaci. Zatímco v letech 1998, 2002 a 2006 se pro ČSSD a KSČM dohromady vyslovilo kolem 45 procent voličů a celkový zisk se pohyboval okolo 2,5 milionu hlasů, letos obě strany přesvědčily 8,25 procenta voličů, tedy jen necelý půlmilion lidí.

Oba levicové subjekty navíc převálcovala Přísaha Roberta Šlachty s 4,68 procenty hlasů. Ani ona se do Sněmovny nedostala, její předseda je přesto z výsledku nadšený. Na tiskové konferenci se radoval, že Přísaha porazila ČSSD. „Výsledek je pro nás, po osmi měsících fungování, velký úspěch. Za námi skončili ČSSD nebo KSČM, což je velký závazek. Dalo nám hlas 240 tisíc lidí, takže rozhodně nejsme ‚fízlostranou‘, jak nás někteří nazývali,“ řekl usměvavý Šlachta.

  • Vzniká unikátní pětikoalice

Vítězná koalice Spolu se shodla s koalicí Pirátů a STAN, že chtějí po prezidentovi Miloši Zemanovi, aby předsedu ODS Petra Fialu pověřil sestavením vlády. Strany se zároveň dohodly, že nebudou vyjednávat s nikým jiným.

Vznikla by tak unikátní koalice pěti stran, tedy ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a STAN. Vítězná koalice Spolu a třetí Piráti se Starosty budou mít v nové Sněmovně 108 mandátů. Je to poprvé v historii České republiky, kdy by vládu tvořilo tolik stran.

  • Souboj extremistů

Hnutí SPD ve volbách nakonec získalo pouze 9,56 procenta hlasů, i když mu některé předvolení průzkumy předpovídaly kolem 15 procent. Jeho předseda Tomio Okamura je ale podle svých slov s výsledkem voleb spokojen. Posteskl si ovšem, že SPD bylo oslabeno jinými názorově podobnými stranami.

Koalice Trikolora, Svobodní a Soukromníci získala 2,8 procenta hlasů a Volný blok 1,3 procenta. Jeho lídr Lubomír Volný byl zklamaný, takový výsledek totiž mimo jiné znamená, že nedostane státní příspěvek.

  • Mocný finiš Spolu

Ve štábu koalice Spolu se v sobotu večer bujaře slavilo – alkohol tekl proudem a před štábem byla cítit vůně vítězných doutníků. Politici z ODS, kteří v minulosti představovali dominantní sílu české politiky, si museli na výhru v těch nejdůležitějších volbách počkat dlouhých jedenáct let. K vítězství je přitom dovedl dlouhodobě podceňovaný lídr Petr Fiala, kterému se ještě donedávna příliš nevěřilo.

Marketéři Spolu ale dokázali takřka nemožné a v závěru kampaně ukázali Fialu jako charismatického lídra. Minimálně tak působil z billboardů po celé zemi. K tomu neudělal žádné velké chyby a slušně zvládl předvolební debaty. Nakonec tak porazil premiéra Andreje Babiše a jeho „nezničitelné“ hnutí ANO.

Rozdíl, který tyto dvě strany dělí, je vůbec nejmenší v historii voleb do Poslanecké sněmovny. Jde o necelých 0,7 procentního bodu.

Tagy: