Topolánek: Zeman má vyvinuté škodící centrum. V kampani mi chybí humor a nadsázka

Mirek Topolánek v pořadu Interview

INTERVIEW 20.9.2021

Bývalý premiér Mirek Topolánek v pořadu Interview na CNN Prima NEWS předpověděl, že současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO) bude ve funkci i po říjnových volbách. Odůvodnil to dřívějšími vyjádřeními prezidenta Miloše Zemana. Současná hlava státu je momentálně v nemocnici, podle Topolánka je jasné, že Zeman není zdravotně v pořádku, přesto podle něj stále dokáže škodit.

„Všichni víme, že Miloš Zeman není zdravotně v pořádku. To, že je v nemocnici, neznamená, že nemá mozkovou sílu škodit. Škodící centrum má podle mě celkem vyvinuté. Dávají ho dohromady, aby zvládl povolební vyjednávání a oslavy 28. října,“ řekl Topolánek. Dodal, že výročí vzniku samostatného Československa je pro prezidenta jedním z jeho vrcholů celého roku.

Zeman nastoupil do Ústřední vojenské nemocnice v Praze v úterý. Jeho hospitalizace stále pokračuje. V rámci takzvaného rekondičního pobytu bude podle Hradu dostávat mimo jiné infuze. Do práce se plánuje vrátit ve středu.

Prezident bude mít významnou roli po říjnových sněmovních volbách, bude totiž pověřovat případného premiéra jednáním o sestavení vlády. Zeman už dříve naznačil, že pověří lídra vítězné strany bez ohledu na koalice. V tomto případě má jednoznačně nevětší šanci na úspěch současný předseda vlády Andrej Babiš a jeho hnutí ANO.

„Nevím, co by se muselo stát, aby Babiš nebyl znovu premiérem. Snad jen pokud by Zeman změnil názor. I když mezi Babišem a Zemanem jsou momentálně třenice, je pravděpodobné, že i kdyby Babiš nevyhrál volby, bude pověřen sestavením vlády, A to i ve chvíli, kdy nebude mít ve Sněmovně většinu,“ odhadl Topolánek.

Zemanovi prý ale samozřejmě přeje hodně zdraví. Také chce, aby prezident „zapojil ve svém mozku i centrum zhojivosti, pokory a přátelství k lidu této země“.

Chybí Kalouskův humor

Co se týče aktuální politické situace necelé tři týdny před volbami, Topolánek je z kampaní většiny kandidátů, stran a koalic lehce zklamaný. „Netajím se tím, že budu se zatnutými zuby volit koalici Spolu. Vidím ale, jak promarňují nahrávky na smeč. Mají být jednodušší, nemají reagovat jen na to, s čím přijde Babiš,“ zkritizoval kampaň uskupení ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Volby 2021 v jasných otázkách a odpovědích

Zajímají vás konkrétní body z programů politických stran, ale nechcete se probírat stovkami stránek? Redakce CNN Prima NEWS vybrala hlavní témata za vás.

Programy stručně

Naopak kampaň hutí ANO ho zatím ničím nepřekvapila. „Babiš má tři věty, nemá program a napadá soupeře. Na jeho voličskou skupinu mi připadá dobře vedená kampaň SPD, což mě netěší. Piráti přepálili začátek,“ zhodnotil bývalý premiér.

Za velký problém považuje absenci humoru nebo nadsázky. „Když politici žertují sami o sobě, je to asi nejlepší, protože lidé už mají běžných canců plné zuby. Když je humor přirozený, jako to uměl Miroslav Kalousek (bývalý ministr financí, pozn. red.), je to fajn. Ironie a odlehčenost mi opravdu chybí. A nejen mně, ale také politice obecně,“ dodal.

Uklidním se po výrocích Maláčové

Topolánek byl premiérem mezi lety 2006 a 2009. V dubnu 2015 oznámil předseda ODS Petr Fiala, že Topolánek přestal platit členské příspěvky, a není tak již členem ODS. V roce 2018 ještě kandidoval na prezidenta, do politického dění vstupuje poslední roky zejména jako komentátor a glosátor.

„Před volbami je člověk v kampani 15 až 17 hodin denně a poslouchá, kam má jet a s kým se setkat. Ale nesleduje to jako lidé, kteří občas vidí billboardy v koloně. Možná mě plakáty iritují víc než dřív, ale když se uklidním po nějakých výrocích Maláčové (ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové z ČSSD, pozn. red.), jsem v pohodě,“ řekl s úsměvem.

Tagy: