Trump ostře zpražil svou sokyni v primárkách. Ta zapochybovala o jeho duševním zdraví

Úterní republikánské primárky ve státě New Hampshire by podle původních prognóz mohla ovládnout kandidátka Nikki Haleyová. I když poslední průzkumy favorizují Donalda Trumpa, očekává se mnohem těsnější bitva než v Iowě. Trump ostatně zahodil veškerou náklonnost k Haleyové a začal ji tvrdě kritizovat.

Před třemi lety Trump opustil Bílý dům. Teď se do něj chce vrátit. Aby se mohl zúčastnit hlavních listopadových voleb, musí nejdříve v jednotlivých státech USA vyhrát primárky, ve kterých se vybírá hlavní nominant republikánů a demokratů. První kolo v Iowě Trump ovládl, teď je na řadě New Hampshire. A republikánka Nikki Haleyová chce srovnat na 1:1.

VIDEO: Trump zvítězil v Iowě

Po odstoupení Viveka Ramaswamyho a výrazném pádu popularity Rona DeSantise je Nikki Haleyová poslední reálnou sokyní Trumpa v primárních volbách. Exprezident měl v minulosti s Haleyovou relativně dobré vztahy a dokonce se spekuluje o tom, že by mohla být jeho viceprezidentkou. Dřívější náklonnosti už ale oba kandidáti zahazují, zvláště Trump se do své sokyně před úterními volbami pustil pořádně zostra.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přibylo vrásek a šílených přeřeků. Jak se Biden a Trump změnili od posledních voleb

Exprezident o víkendu řečnil v americkém Manchesteru a podle americké CNN ve svém 90minutovém projevu obsáhl všechny pro něj tolik typické argumenty.

„Sténal nad prohraným závodem v roce 2020, obhajoval výtržníky z 6. ledna 2021, znovu prosazoval, aby Nejvyšší soud prohlásil, že on a všichni prezidenti jsou imunní vůči trestnímu stíhání, vysmíval se prezidentu Joeovi Bidenovi a s největší chutí se pustil do Haleyové, své bývalé velvyslankyně v OSN,“ popsala CNN.

Proti své někdejší spojenkyni Trump vyrukoval s tím, že se podle něj vlastně vůbec nechová jako republikánka, nýbrž jako demokratka.

„Nikki Haleyová využívá peníze radikálních demokratů k vedení radikální demokratické kampaně. Co je to krucinál za republikánskou kandidátku?“ prohlásil Trump.

Ani Haleyová se ale na svém vlastním mítinku ve městě Keene nedržela příliš zpátky. Na světlo vytáhla téma Trumpova duševního zdraví. „Nemůžeme mít někoho, o kom pochybujeme, zda je na to duševně způsobilý,“ řekla 52letá Haleyová o 77letém Trumpovi.

Některé průzkumy v průběhu ledna věštily, že v New Hampshire může při primárkách dojít k těsné remíze, nebo dokonce k překvapivému vítězství Haleyové. Průměr všech průzkumů ale podle agregátoru volebních projekcí Five Thirty Eight naznačuje konečné vítězství Trumpa.

Exprezident by měl v New Hampshire získat asi 49 procent hlasů, Haleyová 34 procent, zatímco DeSantis pouze pět procent. Zbytek hlasů si mají podělit ostatní kandidáti.

Tagy: